Kultur

Kulturtopparna svarar SD: ”Det öländska kulturarvet är inte ert att förvanska”

Kulturdebatt Artikeln publicerades
Julius Sääf, verksamhetschef Ölands Museum Himmelsberga.
Foto: Johanna Eriksson
Julius Sääf, verksamhetschef Ölands Museum Himmelsberga.

Ölands museum Himmelsberga och Ölands Hembygdsförbund svarar på uttalanden som Sverigedemokraten Martin Kirchberg gjorde i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet.

Nu hörs från högerpopulistiskt håll återkommande utfall kring att värna det svenska kulturarvet och historien. I nästa andetag uttalas en skepsis gentemot kulturutövare, konstnärer och andra verksamma inom kultursektorn i allmänhet, och kulturyttringar som kan ses som radikala, kulturöverskridande eller på annat sätt provocerande för den egna synen på kultur, historia och kulturarv i synnerhet.

Minns detta, när vi läser om hur varmt hembygden, torparstugorna och folkmusiken uppskattas i form av knätofsar och löften om bidrag. Visst får hembygdsföreningen bidrag för att lägga om taket, men tanken och ordet är villkorade. Nej, till detta ämnar inte vi medverka, även om vi sitter på en skatt i form av just det kulturarv som dessa rörelser säger sig värna om. Det arv vi vårdar är inte ett statiskt sådant, inte något konserverat eller grumligt likt ett stillastående vattendrag. Det vi förmedlar något om är kulturen som en process ständigt i rörelse, i ständigt utbyte och förnyelse – en frisk, flödande ström.

Ellinor Jonsson, Ordförande Ölands hembygdsförbund.
Ellinor Jonsson, Ordförande Ölands hembygdsförbund.

Just på Öland är historia också en berättelse om detta utbyte – från folkvandringens människor genom århundraden av sjöfart, folkrörelse och migration fram till dagens Öland där kommunerna stod för, sett till proportionerna, ett av de största och mest lyckade mottaganden i samband med flyktingvågen under de senaste åren. Det öländska är en berättelse om de vanliga människornas kamp för ett drägligt liv under de förutsättningar som väder, natur, och statsmakten behagade erbjuda. Erfarenheter som torde kunna tjäna som intressanta ingångar för att bemästra de utmaningar vi står inför – allt från klimat, energi och självförsörjning till frågor om demokrati och populism.

Vår ambition är att fortsatt värna det öländska samtidigt som det uppmuntras att möta och skapa det nya – det innebär inte att det svunna glöms eller förvanskas, men att det kommer till användning i en tid som är, och en tid som kommer. Är det högerpopulistiska krafter intresserade av att stödja dessa ansatser, skulle det förvåna mig storligen, då det är en fundamentalt annorlunda sätt att se på kulturen och kulturarvets essens. Vi betackar oss för de försök till gisslantagande som vi och andra liknande folkrörelser och institutioner utsätts för, och står rakryggade sida vid sida med övriga kulturinstitutioner och kulturutövare som nu råkar vara de som befinner sig i skottgluggen.

Julius Winberg Sääf

Verksamhetschef, Ölands Museum Himmelsberga

Ellinor Jonsson

Ordförande, Ölands Hembygdsförbund

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.