Annons

Kritik mot att Monroes klänning lånades ut

Kim Kardashian hade på sig en klänning som burits av Marilyn Monroe. Nu riktar Unesco-organet International Council of Museums skarp kritik mot att klänningen lånats ut.
Kultur • Publicerad 12 maj 2022
Ett museum lånade ut Marilyn Monroes klänning till Kim Kardashian vid årets MET-gala. Arkivbild.
Ett museum lånade ut Marilyn Monroes klänning till Kim Kardashian vid årets MET-gala. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Klädälskare världen över blev förskräckta när de insåg att Kim Kardashian vid årets MET-gala faktiskt bar samma klänning som Marilyn Monroe en gång burit. När det senare dök upp bilder på hur assistenter drar i klänningen för att Kardashian ska få den på sig var det fler som rasade. Det finns också bilder som tyder på att klänningen fått revor och tappat strasstenar.

Marilyn Monroe bar den ikoniska klänningen när hon sjöng "Happy birthday" för John F Kennedy den 19 maj 1962. Den har kallats "världens dyraste klänning" och tillhör sedan 2016 Ripley’s Believe It or Not Museum som betalade 4,8 miljoner dollar för den.

Annons

Nu kritiserar Unesco-organet International Council of Museums (ICOM) utlåningen.

"Historiska plagg ska inte bäras av någon, offentlig eller privat person", skriver ICOM i ett uttalande.

ICOM har riktlinjer för historiska plagg, som slår fast att plaggen ska hanteras så lite som möjligt och inte rengöras av någon annan än en utbildad konservator. De som hanterar plaggen ska bära bomullsvantar och får inte ha parfym, hudprodukter eller smink. Starkt ljus och fotoblixtar ska undvikas.

Alla museer är inte anslutna till ICOM, men "även om klänningen tillhör en privat samling, måste arvet sägas tillhöra mänskligheten oavsett vilken institution som har ansvaret för den", skriver Unesco-organet.

"De är artefakter från den tidens materiella kultur och måste bevaras för kommande generationer."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons