Annons

Konstnärshem öppnar trots ansträngd ekonomi

Efter en vår kantad av ekonomisk osäkerhet slår flera av landets författar- och konstnärshem nu återigen upp sina portar för allmänheten.
Kultur • Publicerad 6 juli 2020
Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.
Selma Lagerlöfs författarhem Mårbacka i Sunne i Värmland håller öppet under sommaren, trots att det innebär en ekonomisk förlust. Pressbild.Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.
Irene Henriksson är intendent på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Pressbild.Foto: Kjell Sundström/Mårbacka
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.
På Carl Larsson-gården i Dalarna är den ekonomiska situationen fortsatt ansträngd. Arkivbild.Foto: TRONS/TT
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.
Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Sveriges många öppna författar- och konstnärshem. Här levde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson kring förra sekelskiftet. Arkivbild.Foto: TRONS/TT

Innan Selma Lagerlöf gick bort år 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gård Mårbacka i värmländska Sunne skulle bevaras och visas upp för allmänheten. 80 år senare håller minnesgården fortfarande öppet, även om det just i sommar är glest mellan besökarna och de guidade visningarna.

Enligt Irene Henriksson, intendent på Mårbacka, hade gården, som drivs av en stiftelse och går runt på kafé-, butiks- och biljettintäkter, förmodligen gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hålla stängt året ut. Men trots att det dagligen "rinner pengar ur verksamheten" står portarna nu öppna.

Annons

– Det är värt det, för varumärkets, gästernas, personalens och besöksnäringens skull, säger Irene Henriksson. Vi vill hålla Selma Lagerlöfs liv och författarskap levande.

"Trolla med knäna"

Den största skillnaden jämfört med fjolårets sommarsäsong är enligt Irene Henriksson att Mårbackas främsta målgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frånvaro. Hon hoppas att de ska kunna återvända 2021, men räknar med att det kommer att ta mellan fem och tio år för minnesgårdens ekonomi att återhämta sig helt.

– Vi kommer att behöva gå på sparlåga och trolla med knäna för att hitta billiga lösningar som ändå är intressanta för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det här. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, säger hon.

Uppskjutna renoveringar

Mårbacka är inte ensamt om sin upplevelse. TT har varit i kontakt med ett urval av landets konstnärshem och personmuseer, av vilka de flesta vittnar om en ansträngd ekonomisk situation till följd av coronautbrottet.

På exempelvis Ellen Keys Strand i Ödeshög räknar man med en dryg halvering av besökarna jämfört med förra sommaren. En konsekvens blir enligt föreståndaren Maja Rahm att man kommer att behöva skjuta nödvändiga renoveringar på framtiden.

"Det är ett svårt läge eftersom Strand är ett gammalt hus som kräver ständigt underhåll", skriver hon till TT.

Även Strindbergsmuseet i Stockholm står inför en osäker framtid, när för museet viktiga besökskategorier som skolklasser och utländska turister ser ut att utebli även i höst. Enligt museets intendent Camilla Larsson anpassar man nu verksamheten "efter förutsättningarna", bland annat genom en satsning på digital närvaro.

"Tänker inte stänga"

På Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna tvingade coronautbrottet verksamheten att dra i nödbromsen. I en intervju med SVT Dalarna i april larmade museets chef Chia Jonsson om att gården, som drivs utan kommunala eller statliga bidrag och är beroende av betalande besökare, skulle behöva stänga för gott om sommargästerna uteblev.

Nu har museet återigen öppnat för allmänheten, men det ekonomiska läget är fortsatt osäkert, säger Chia Jonsson till TT.

– Det är tufft, särskilt eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan ändras när som helst, fortsätter hon.

Annons

Men trots färre visningar och halverade grupper på de guidade turerna tror Chia Jonsson att Carl Larsson-gården kommer att landa på fötterna. Sommargästerna verkar nämligen ha hittat tillbaka till Sundborn.

– Vi blickar framåt med försiktighet, men också optimism, säger Chia Jonsson. I värsta fall får vi ta ett lån, för vi tänker inte stänga ner.

Fakta: Några personmuseer som håller öppet i sommar

Aguélimuseet, Sala (Ivan Aguéli).

Albert Engströms museum, Grisslehamn (Albert Engström).

Birgit Nilsson Museum, Båstad (Birgit Nilsson).

Bror Hjorths hus, Uppsala (Bror Hjorth).

Carl Larsson-gården, Sundborn (Carl och Karin Larsson).

Döderhultarmuseet, Oskarshamn (Axel Robert "Döderhultarn" Petersson).

Ellen Keys Strand, Ödeshög (Ellen Key).

Hasse och Tage-museet, Tomelilla (Hans Alfredson och Tage Danielsson).

Jussi Björlingmuseet, Borlänge (Jussi Björling).

Linnémuseet, Uppsala (Carl von Linné).

Munthes Hildasholm, Leksand (Axel Munthe).

Mårbacka, Sunne (Selma Lagerlöf).

Piratenmuseet, Vollsjö (Fritiof Nilsson Piraten).

Strindbergsmuseet, Stockholm (August Strindberg).

Zornmuseet, Mora (Anders Zorn).

Övralid, Motala (Verner von Heidenstam).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons