”Kompassens hjärta” är en finstämd barnbok om utanförskap och vänskap

Anna Thulin barnboksdebuterar med en tänkvärd berättelse för mellanåldern. Det finns mycket mörker i ”Kompassens hjärta”, men det vägs snabbt upp av värme och hopp.
Bokrecension • Publicerad 28 januari 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Journalisten Anna Thulin barnboksdebuterar med ”Kompassens hjärta”.
Journalisten Anna Thulin barnboksdebuterar med ”Kompassens hjärta”.Foto: Bassel Tawil
Kapitelbok (från 9 år)

Kompassens hjärta

Av: Anna Thulin.

Förlag: Natur & kultur.

Ibland träffar någon som man vid första anblick tänker ”hen kommer jag aldrig vilja ha något att göra med” – och sedan visar det sig vara tvärtom. Visst känner man igen fenomenet? Så är det för Hugo när Momo börjar i hans klass i Kallsund, en liten håla långt uppe i norr. Det börjar med att Momo råkar ta Hugos plats och de båda bestämmer sig snabbt för att bli bästa ovänner.

Men så plötsligt försvinner Hugos pappa. Ingen vill hjälpa till att leta, inte ens polisen, som är övertygad om att han har gett sig iväg av fri vilja. Han är lite annorlunda nämligen, Hugos pappa Matias. Före detta båtbyggare, naturvän och jägare som kanske egentligen inte vill skjuta djuren, utan bara komma dem nära.

”Det är en ganska tung historia om utanförskap och trassliga familjerelationer, men den innehåller samtidigt så mycket hopp och värme.”

Hugo är också lite annorlunda, han känner hur de andra i skolan tittar på honom. Och Momo, som flytt med sin familj över havet och hamnat någonstans utan att ha fått bestämma själv, har inte heller en självklar plats någonstans. Kanske är det just därför de till slut enas, i utanförskapet och känslan av att vara den enda som har makten över sig själv. Tillsammans bestämmer de sig för att leta reda på Hugos pappa, för om de vuxna inte vill hjälpa till får de väl göra det själva. Det blir ett kort men intensivt äventyr som ofrånkomligen för dem riktigt nära varandra.

bild 1/1
Anna Thulin - ”Kompassens hjärta”

”Kompassens hjärta” är Anna Thulins första roman för barn. Det är en ganska tung historia om utanförskap och trassliga familjerelationer, men den innehåller samtidigt så mycket hopp och värme.

Sakta, sakta låter Thulin relationen mellan Hugo och Momo bli allt varmare och precis lika fint beskriver hon med hjälp av tillbakablickar Hugos relation till pappan. Som läsare får man ofta en klump i magen – när Momo håller på att drunkna, eller när han berättar om flykten över havet – men innan det blir för allt för tungt löser det sig och värmen infinner sig.

Det är snyggt och skickligt gjort och ”Kompassens hjärta” är en bok som både går att läsa själv och högt, för det finns viktiga saker att reflektera kring och prata om med barnen.

Fakta

Anna Thulin

Född: 1985.

Bor: I Paris och Skåne.

Bakgrund: Är journalist med fokus på ekonomi och har tidigare gett ut boken ”Paris: en stads historia”.

Fler nya böcker:

Ida NorinderSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.