Kommuner kommer sakna Melodifestivalen
Det blir ingen Melodifestivalturné nästa år. I stället sänds alla deltävlingarna från Stockholm. Nyheten kom som ett tråkigt besked för de städer som hade hoppats på att få vara värd åt det populära evenemanget.
Micke Lönngren, evenemangschef för Destination Eskilstuna, där andra chansen hölls förra året, vet vad ett sådant evenemang kan betyda för staden.
– Vad det ger är att det skapar en stor stolthet hos invånarna, man får näringslivet att gå samman och det stärker besöksnäringen, säger han.
Folk sluter upp
I Eskilstuna finns 107 000 invånare. I städer av den storleken är det kanske extra speciellt med så stora evenemang tror Micke Lönngren, som har arbetat målmedvetet för att göra staden mer attraktiv just i sådana här sammanhang.
– Här blir något som Melodifestivalen jättestort och folk sluter verkligen upp kring det, säger han.
Den mediebevakning som skedde då gav staden uppmärksamhet för motsvarande 340 miljoner kronor, enligt Micke Lönngren. Samma vecka ökade också beläggningsgraden på stadens hotell med 16 procent – vilket naturligtvis dessutom gav utslag hos restauranger och barer.
"Ett i raden"
Stockholm, Göteborg och Malmö brukar vara självskrivna som värdstäder. Och i Göteborg tycker man att det är tråkigt att Melodifestivalen uteblir nästa år.
– Det är ett sätt att visa upp sin stad och det kommer vi inte att kunna göra på det sättet nästa år. Så det är bara att hoppas att de kommer tillbaka 2022, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg och company som är ansvariga för turistnäringen i staden.
Samtidigt menar han att det bara är ett i raden av evenemang som ställs in.
– Melodifestivalen är ett jättebra arrangemang men det trumfar inte konserterna på Ullevi som skulle ha hållits i somras, eller Göteborgsvarvet.