Annons

Kjell Bergqvist tar bra betalt för Bäckström

Efter tittarsuccén är Kjell Bergqvist tillbaka i rollen som den odräglige kommissarien Evert Bäckström.
Tv • Publicerad 4 mars 2022
Kjell Bergqvist trivs i rollen som Evert Bäckström. "Det är ju ganska roligt att spela de här odrägliga typerna", säger han. Arkivbild.
Kjell Bergqvist trivs i rollen som Evert Bäckström. "Det är ju ganska roligt att spela de här odrägliga typerna", säger han. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT
Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist spelar huvudrollerna i "Bäckström". Pressbild.
Agnes Lindström Bolmgren och Kjell Bergqvist spelar huvudrollerna i "Bäckström". Pressbild.Foto: Yellowbird/C More/TV4

Nu finns den andra säsongen av deckarserien "Bäckström", med Kjell Bergqvist och Agnes Lindström Bolmgren i huvudrollerna. Den här gången hittas Bäckströms ärkerival mördad och den självgode mordutredaren dras in i en härva av lögner och jakten på en mytomspunnen speldosa i guld.

Den nya säsongen bygger på Leif GW Perssons roman "Den sanna historien om Pinocchios näsa" och i den är antihjälten Bäckström ännu lömskare än tidigare, tycker huvudrollsinnehavaren.

Annons

– När han får reda på att den här grejen är värd en jävla massa stålar så känner han ju att de där skulle han gärna vilja stoppa i egen ficka. Det är en säsong full av en ljugande Bäckström, säger Kjell Bergqvist.

Trivs som odräglig

För Bergqvist var inspelningen ett kärt återseende. Rollen ligger helt i linje med den sortens buffliga figurer som han trivs bäst med att spela.

– Det är verkligen en skön roll att göra. Det är ju ganska roligt att spela de här odrägliga typerna. Jag kan bidra en del själv och lägga till i dialogen. Det är som i "Kocken" eller "Mäklarna", säger han.

Samtidigt är seriens huvudperson både smartare och mer sympatisk än böckernas Evert Bäckström. Bland annat får vänskapen med grannpojken Edvin större plats i serien.

– Vi har medvetet utökat samvaron med Edvin för att visa att någonstans där bakom ytan så tickar i alla fall ett litet hjärta . Vi har medvetet sett till att den lilla killen är med ganska mycket, jag tror ännu mer än i första säsongen, säger Bergqvist.

Följde GW:s råd

Bäckström kan dock ha fått lite för mycket hjärta, enligt Leif GW Persson. I en intervju med tidningen Café har författaren förklarat att Kjell Bergqvists Bäckström-tolkning är för sympatisk för hans smak. Själv har Bergqvist dock inte hört av den kände kriminologen sedan före seriens start.

– Jag har inte träffat honom sedan vi var ute och käkade middag innan första säsongen började. "Ta bra betalt, för jag tycker att det är kul när folk tjänar pengar", sade han då. Och det är väl ungefär det enda som han har lagt sig i.

TT: Följde du rådet?

– Ja, det gjorde jag. Jodå.

Följs av poliser

"Bäckström" hade premiär våren 2020 och blev en dundersuccé, med miljonpublik på TV4 och rekordmånga tittare på C More. Att serien fått stort genomslag har Kjell Bergqvist märkt av i vardagen.

Annons

– Jag råkade parkera på trottoaren vid något tillfälle för att jag skulle lyfta ut en cykel och när jag kom tillbaka stod där en piketbuss med lamporna på. "Tjenare Bäckström, du står lite illa till här", sade de. De frågade om en selfie och sedan var det lugnt. Det är roligt, poliser verkar titta väldigt mycket på snutserier.

TT: Vad händer med serien framöver?

– Det är ganska stora chanser att vi drar i gång ännu en ny Bäckström snart. En säsong till är på lut kan man säga. Ett ganska långskrivet lut, säger Bergqvist.

Säsong två av "Bäckström" finns på C More och har premiär på TV4 8 mars.

Fakta: "Bäckström"

Baseras på Leif GW Perssons fiktive kriminalkommissarie Evert Bäckström, som i den nya tv-serien spelas av Kjell Bergqvist.

Första säsongen är fritt baserad på boken "Kan man dö två gånger" och den andra på "Den sanna historien om Pinocchios näsa".

Rollfiguren har tidigare spelats av Claes Malmberg i Sverige och av Rainn Wilson i USA.

I övriga roller syns bland andra Agnes Lindström Bolmgren, Elvis Stegmar och Helen Sjöholm. Nya ansikten i den andra säsongen är Marcus Vögeli, Malin Crepin och Peder Falk med flera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons