Karin Wahlberg har skrivit en kärleksförklaring till Lund
En god man
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Albert Bonniers förlag
När vi för tionde gången möter polisen Claes Classon och läkaren Veronika Lundborg har de blivit äldre och flyttat från Oskarshamn till Lund. En känd barnläkare mördas i sitt hem. Alla polisen talar med beskriver honom som en god man med ett stort engagemang för barn som far illa. Han har länge varit en av de drivande krafterna i Sverige bakom diagnostisering av det som kallas ”shaken baby syndrome”, där föräldrar skadar sina spädbarn genom skakvåld. Detta är något man då och då hör talas om, men stämmer verkligen den bild som spritts bland allmänheten i Sverige?
Wahlberg komplicerar bilden betydligt och visar vilket trauma det kan vara när föräldrar – kanske oförskyllt – anklagas för att ha misshandlat sitt barn. Det är tydligt att författaren är väl insatt i de olika forskningstraditionerna och det är lärorik läsning, om än väl mycket upprepning av vissa fakta. Ett annat starkt tema i boken är åldrandet, något många av bokens gestalter funderar kring.
”En god man” är också en kärleksförklaring till Lund som stad, men där kan jag – trots att jag är bosatt i Lund sedan många år – tycka att det nästan blir för mycket av det goda. Varje krök på varje cykelväg skildras och författaren redogör för varje bostadsområdes historia, geografi och socioekonomiska status. Men samtidigt drar de noggranna beskrivningarna ner tempot i berättelsen och gör ”En god man” till trivsam läsning för den som föredrar deckare utan alltför mycket explicit action.