Annons

Joy M'Batha sörjer på nya singeln

När Joy M'Batha skapade låten "En sekund" till polisserien "Tunna blå linjen" såg hon sin chans att sörja bortgångna nära och kära.
Musik • Publicerad 28 januari 2021
Joy M'Batha släpper singeln "En sekund", som även hörs i polisserien "Tunna blå linjen". Arkivbild.
Joy M'Batha släpper singeln "En sekund", som även hörs i polisserien "Tunna blå linjen". Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Joy M'Batha arbetar just nu på sitt debutalbum. Arkivbild.
Joy M'Batha arbetar just nu på sitt debutalbum. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Joy M'Batha blev helt såld när hon fick frågan om att göra en låt till polisserien "Tunna blå linjen". Tillsammans med producenten Irya Gmeyner skapade hon "En sekund", som släpps på fredag. På den vägen lyckades Joy M'Batha även ta ett kliv närmare sin barndomsdröm – att bli skådespelare. Trots att alla roller redan var besatta nästlade hon sig in på ett hörn.

Den 26-åriga artisten ser likheter mellan vardagen som polisen möter i serien och sin egen uppväxt.

Annons

– Den porträtterar trauman och jobbiga upplevelser på samma gator som jag har upplevt liknande saker på, säger Joy M'Batha, och fortsätter:

– Jag hade en uppväxt med missbruk inom familjen, nära och kära som har tagit livet av sig och gått bort för tidigt. Jag har bott själv sedan jag var 15 och har varit min egen förälder.

Byter riktning

Soundet på "En sekund" är långt ifrån hennes tidigare musik: En storslagen, känslosam och mörk poplåt.

– Förut försökte jag att göra musik som jag trodde att folk ville höra från mig, men det har jag släppt helt. Jag kommer bara att göra det jag vill och det jag har behov av, säger hon.

Direkt efter gymnasiet flyttade Joy M'Batha till Stockholm för att satsa på musiken, strax efter det släpptes den hajpade singeln "Kattliv".

– Det var bara någon månad efter att jag förlorade min mamma, det har varit en väldigt intensiv resa. Det är först nu jag har kunnat landa lite och kan vara i huvudet i stället för att kuska runt mellan turnéer, fester och gratis alkohol.

Sagt upp kontakter

I dag upplever Joy M'Batha att hon inte är lika hård och provokativ som tidigare i karriären. Hon lämnat stressen i Stockholm för Köpenhamn.

– Jag har bara fokuserat på mitt välmående, det har bland annat inneburit att inte lägga lika mycket energi på folk som jag inte tycker att jag får energi tillbaka av.

– Man blir som man umgås och förut har jag umgåtts med folk som inte kan glädjas över min framgång, att det får dem att känna sig sämre än jag. Det har jag bara accepterat tidigare, men jag är ju en vuxen person, jag kan ju välja vem jag vill vara med.

Fakta: Joy M'Batha

Joy M'Batha debuterade som artist 2014 med låten "Kattliv".

Genom åren har hon arbetat med bland andra Timbuktu och Linda Pira.

2018 släppte hon ep:n "Thirsty".

Nu är hon aktuell med singeln "En sekund", som släpps den 29 januari. Hon har även en liten roll i SVT-serien "Tunna blå linjen".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons