Annons

Johan P Hammarstedt (MP): "Alla mår bra av kultur och den psykiska hälsan stärks"

Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till Johan P Hammarstedt, Miljöpartiet.
Kalmar • Publicerad 1 september 2018 • Uppdaterad 5 september 2018
Johan P Hammarstedt är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han spelar själv i ett rockband, har ett intresse för teater och litteratur och tycker att det ska införas en barnkulturgaranti i länet.
Johan P Hammarstedt är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han spelar själv i ett rockband, har ett intresse för teater och litteratur och tycker att det ska införas en barnkulturgaranti i länet.Foto: Mats Holmertz

1Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Att få en ännu mer jämlik kultur med mer kultur för fler. Vi har ett par skarpa förslag för hur det ska bli verklighet. Vi vill bland annat att regionen ska köpa in en kulturbuss som ska köra skolungdomar till våra kulturinstitutioner och deras evenemang. Vi måste sänka trösklarna så att alla barn får ta del av den kultur vi har i länet. Digitalisering av kulturen är ett annat förslag så att länsborna exempelvis ska kunna uppleva vårt kulturarv genom VR - Virtual Reality och att även vi på landsbygden ska kunna se internationellt gångbara konserter.

Annons

2Har du något konkret vallöfte?

– Förutom kulturbuss och satsningen på digitalisering vill vi införa en barnkulturgaranti. Med en sådan kan vi hjälpa kommunerna att säkerställa att alla skolbarn får möjlighet att uppleva kultur. Idag slår det olika mellan kommunerna i länet. En barnkulturgaranti skulle vara ett stort steg mot en jämlik kultur och det vill vi verka för under mandatperioden.

3Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– Under de år som kulturnämnden verkat har vi utökat ramarna rejält med satsningar som ombyggnationen av Byteatern och nya institutioner som Glass Factory, Rockarkivet och den litterära noden i Vimmerby. Vi vill fortsätta i den riktningen och ska jobba hårt för att utöka ramarna. Kulturen är viktig, inte minst av hälsoskäl, alla mår bra av kultur och den psykiska hälsan stärks.

4Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Det har varit tydligt att vi haft en miljöpartistisk kulturminister, det har satsats på fria konstnärer, både nationellt och i länet, på ett sätt som inte gjorts förut. Den inriktningen vill vi fortsätta med, inte minst ur demokratisynpunkt.

6Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Vi vill göra det lättare för fria konstnärer att verka i länet. Kalmar län är institutionstungt, de största medlen går dit och det blir bara en skärva kvar till fri konst och fria projekt. Vi skulle vilja se att den potten stärks.

Johan P Hammarstedt (MP).
Johan P Hammarstedt (MP).Foto: Mats Holmertz
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons