Kultur

Johan P Hammarstedt (MP): "Alla mår bra av kultur och den psykiska hälsan stärks"

Kalmar Artikeln publicerades
Johan P Hammarstedt är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han spelar själv i ett rockband, har ett intresse för teater och litteratur och tycker att det ska införas en barnkulturgaranti i länet.
Foto: Mats Holmertz
Johan P Hammarstedt är näst i tur i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet. Han spelar själv i ett rockband, har ett intresse för teater och litteratur och tycker att det ska införas en barnkulturgaranti i länet.

Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. I dag har turen kommit till Johan P Hammarstedt, Miljöpartiet.

Artikelserie

Kulturen i valet

Vad: Vi träffar politiker som ansvarar för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, länsstyrelsen Kalmar län, regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd.

Visa mer...

1Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Att få en ännu mer jämlik kultur med mer kultur för fler. Vi har ett par skarpa förslag för hur det ska bli verklighet. Vi vill bland annat att regionen ska köpa in en kulturbuss som ska köra skolungdomar till våra kulturinstitutioner och deras evenemang. Vi måste sänka trösklarna så att alla barn får ta del av den kultur vi har i länet. Digitalisering av kulturen är ett annat förslag så att länsborna exempelvis ska kunna uppleva vårt kulturarv genom VR - Virtual Reality och att även vi på landsbygden ska kunna se internationellt gångbara konserter.

2Har du något konkret vallöfte?

– Förutom kulturbuss och satsningen på digitalisering vill vi införa en barnkulturgaranti. Med en sådan kan vi hjälpa kommunerna att säkerställa att alla skolbarn får möjlighet att uppleva kultur. Idag slår det olika mellan kommunerna i länet. En barnkulturgaranti skulle vara ett stort steg mot en jämlik kultur och det vill vi verka för under mandatperioden.

3Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– Under de år som kulturnämnden verkat har vi utökat ramarna rejält med satsningar som ombyggnationen av Byteatern och nya institutioner som Glass Factory, Rockarkivet och den litterära noden i Vimmerby. Vi vill fortsätta i den riktningen och ska jobba hårt för att utöka ramarna. Kulturen är viktig, inte minst av hälsoskäl, alla mår bra av kultur och den psykiska hälsan stärks.

4Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Det har varit tydligt att vi haft en miljöpartistisk kulturminister, det har satsats på fria konstnärer, både nationellt och i länet, på ett sätt som inte gjorts förut. Den inriktningen vill vi fortsätta med, inte minst ur demokratisynpunkt.

6Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Vi vill göra det lättare för fria konstnärer att verka i länet. Kalmar län är institutionstungt, de största medlen går dit och det blir bara en skärva kvar till fri konst och fria projekt. Vi skulle vilja se att den potten stärks.

Johan P Hammarstedt (MP).
Foto: Mats Holmertz
Johan P Hammarstedt (MP).

FAKTA

Johan P Hammarstedt

Ålder: 54 år.

Bor: Stora Frö på Öland.

Familj: Fru, två barn, hund och katt.

Politisk bakgrund: "Jag har i fem år varit politisk sekreterare i landstinget för Miljöpartiet. Innan det jobbade jag som journalist, bland annat på SVT."

Senaste konserten: "Sven-Bertil Taube och Norrköpings symfoniorkester i Borgholms slottsruin. Det var helt magiskt att se en sådan legendar och lyssna till Peter Nordahls arrangemang."

Senaste konserten med Camerata Nordica: "Det var alldeles för länge sedan, före turbulensen kring Länsmusiken. De få gånger de spelat sedan dess har jag missat."

Senaste föreställningen på Byteatern: "Jag ser de flesta av Byteaterns föreställningar. Jag ska se Svärdfisken i helgen. Den senast jag såg var nog Sara Glasers Våga vara!."

Senaste konstutställningen: "John Kandell på Vida, han är en extraordinär möbelformgivare."

Senaste utställningen på Kalmar konstmuseum: "Jag har inte varit där sedan Markus Åkessons utställning i våras. Man blir helt uppslukad av hans verk och det är kul att det finns ett nutida internationellt erkänt namn i länet."

Vilket konstnärligt verk önskar du att du var upphovsperson till: "Jag brinner för litteraturen och teatern och en av de bästa pjäserna genom tiderna är Georg Büchners Woyzeck. Det är ett spänstigt drama trots att det är 200 år gammalt. Büchner förnyade teatern helt och hållet både på det sättet han skrev och hur han delade upp scenerna, nästan som tv-klipp, och med en frän samhällskritik i botten - så som bra kultur ska ha."

Vilken är din sämsta kulturupplevelse: "Rymmaren av Thomas Bodström var ett riktigt lågvattenmärke."

Vilken form av kultur är du själv mest intresserad av: "Teater och litteratur. Jag är intresserad av bild och form också och jag har jobbat på Länsmuseet och bor i ett kulturarv så jag är intresserad av det också."

Utövar du själv någon form av kultur: "Jag är med i bandet Big Seeds som fått sitt namn efter platsen där vi bor, Stora Frö. Vi spelar rock 'n' roll.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.