GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jesper Rönndahl: ”Jag tror inte du kan tänka dig kraften hos 10 000 människor som buar”

En svårstressad, yrkesskadad komiker med ett pinsamt minne som involverar Timbuktu.
Så skulle man kunna sammanfatta Jesper Rönndahl baserat på samtalet i Barometern-OT:s nya podcast ”Tombolaintervjun”.
– Jag blir alltid imponerad av folk som är sådana fullständiga knasbollar.
Kultur • Publicerad 30 september 2021 • Uppdaterad 20 oktober 2021
Komikern och skådespelaren Jesper Rönndahl kommer till Kalmarsalen med sin ståuppshow ”Jesper Rönndahl live” på lördag den 2 oktober.
Komikern och skådespelaren Jesper Rönndahl kommer till Kalmarsalen med sin ståuppshow ”Jesper Rönndahl live” på lördag den 2 oktober.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Artikelserie

Tombolan

Vi har 100 frågor i vår tombola. Intervjupersonen får välja ett antal nummer och därmed sina egna frågor.

Vad gillar du för tv-program?

– Det senaste jag tänkte att fler borde ha sett är ett jättegammalt brittiskt humorprogram som heter ”Look around you”. De gör parodi på den brittiska motsvarigheten till ett Utbildningsradion-program. Det är jättetråkiga färger och allt ser så himla tradigt ut, men så är det helt sjukt i huvudet. Jag blir alltid imponerad av folk som är sådana fullständiga knasbollar. Som komiker är man lite yrkesskadad, så när någon börjar dra ett skämt försöker jag räkna ut vart det ska ta vägen. I den här serien vet man aldrig varifrån någonting kommer, och det är så himla roligt att bli översköljd av knasigheter på det sättet.

En följdfråga – vad tycker du om att se dig själv på tv?

– Det är inget jag har någonting emot men inte heller något jag söker upp aktivt. Jag var ju där och vet vad som ska hända, då finns det annat jag inte redan sett som jag hellre tittar på.

Vilken är den bästa konserten du sett?

– Jag går så himla sällan på konsert för jag tycker inte om det så mycket, men jag var på en som Timbuktu gjorde i samband med ”Alla vill till himmelen”-skivan, tror jag det var, och då var han enorm. Särskilt i Malmö där jag bodde. På Malmöfestivalen gjorde han en spelning tillsammans med Damn!, det här bandet som är säkert 20 pers och där hälften spelar blåsinstrument. De framförde hans låtar med samplingar av massa olika hits, jag kommer ihåg att de la in blåset från ”Crazy in love” med Beyoncé och Jay-Z på låten ”Jag drar”. Det var så fruktansvärt häftigt att man inte kunde värja sig.

Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl har vunnit ”På spåret” två gånger, och blivit välkända ansikten för tv-publiken.
Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl har vunnit ”På spåret” två gånger, och blivit välkända ansikten för tv-publiken.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Berätta om ett pinsamt minne!

– Då kan vi ta ett till från Malmöfestivalen. Jag och min kollega från radioprogrammet ”Hej domstol!”, Valle Westesson, skulle vara konferencierer på en P3-kväll. Nu blir det en röd tråd, för även den här gången skulle Timbuktu spela. Det uppstod en konflikt mellan hans manager och P3 gällande en backdrop, och resultatet blev att Valle och jag fick stå och trampa vatten framför tiotusen människor. De bråkade bakom kulisserna, vi hade helt slut på material och fick idel meddelanden i örat där producenten till slut sa att nu är det dags, ni kan påa honom. Så vi säger ”och nu – Timbuktu!”. Men de hade inte alls löst någon konflikt så vi fick helt enkelt gå på scenen igen. Jag tror inte du kan tänka dig kraften hos 10 000 människor som buar. Vi gjorde vårt bästa för att underhålla folk men hade kokat helt torrt på material. Det var kanske mer smärtsamt än pinsamt, men jag tror att det innehåller den känslan också. Jag var typ rädd för att gå hem den kvällen och tänkte att folk kommer lyncha mig. Men det var det ingen som gjorde, såklart.

Jesper Rönndahl är ett känt ansikte för de flesta. Han har bland annat medverkat i humorserien ”Dips”, varit ankare i ”Svenska nyheter”, deltagit i ”På spåret” samt ”Alla mot alla” och stått på otaliga standupscener.
Jesper Rönndahl är ett känt ansikte för de flesta. Han har bland annat medverkat i humorserien ”Dips”, varit ankare i ”Svenska nyheter”, deltagit i ”På spåret” samt ”Alla mot alla” och stått på otaliga standupscener.
Foto: Henrik Montgomery/TT

När känner du dig stressad?

– Jag känner mig stressad när jag inte har repat tillräckligt, till exempel inför en föreställning. Jag blir väldigt sällan nervös på det klassiska sättet men jag kan bli stressad på så sätt att jag inte tänker rationellt. Som igår, då skulle jag testa lite material inför premiären i Kalmar. Jag hade inte hunnit repa och hade tio minuter på mig att scrolla igenom mina anteckningar i telefonen. Så mitt i alltihop går jag in på Instagram istället. Varför gör jag det? Tre av de här tio minuterna la jag där istället. Det är så himla dumt. Annars tycker jag nog att jag är ganska stresståligt och kan hålla huvudet kallt.

Jesper Rönndahl uppträdde i Kalmarsalen 2017. På lördag kommer han tillbaka med sin nya show.
Jesper Rönndahl uppträdde i Kalmarsalen 2017. På lördag kommer han tillbaka med sin nya show.
Foto: Suvad Mrkonjic
Fakta

Jesper Rönndahl

Ålder: 42 år.

Gör: Ståupp-, radio- och tv-komiker samt skådespelare.

Bor: I Stockholm.

Uppvuxen: I Veberöd utanför Lund.

Aktuell: Med standupföreställningen ”Jesper Rönndahl live” som har premiär i Kalmarsalen den 2 oktober.

Bakgrund: Har medverkat i humorproduktioner för såväl radio som tv, bland annat ”Hej Domstol!” och ”Pang Prego” i P3 samt ”Svenska nyheter” och ”Dips” i SVT. Vann ”På spåret” tillsammans med Elisabet Höglund år 2015 och 2016, samt ”Alla mot alla” tillsammans med Josefin Johansson år 2021. Har även stått på många av landets standupscener samt åkt landet runt med sina soloturnéer ”Hej framtiden!”, ”Bildbevis” och ”Senaste nytt”.

Är Jesper Rönndahl en dålig förlorare? Vad fuskar han med? Och vad är han mest stolt över i sin karriär – som till och med slår att ha vunnit ”På spåret” två gånger? Lyssna på hela samtalet i vår nya podcast Tombolaintervjun! Finns här nedanför, på Spotify och i din podcastapp.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.