Annons

Inspirerande och lärorikt med Puck och mamma

Puck och mamma inspirerar både barn och vuxna med sitt sätt att ta sig an nya utmaningar. Den här gången handlar det om att lära sig spela fotboll – och att det inte behöver vara en tävling.
Bokrecension • Publicerad 19 juni 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna-Karin Garhamn.
Anna-Karin Garhamn.Foto: Steven Gillis
Bilderbok

Puck spelar fotboll

Författare: Anna-Karin Garhamn

Förlag: Bonnier Carlsen

Mamma, Puck och Kanin hejar på kusinerna som spelar fotbollsmatch. Men plötsligt är matchen slut, fast Puck inte har fått spela. Puck blir ledsen – men mamma har som alltid en lösning. De får helt enkelt spela hemma. Mamma fixar mål av väskor och kepsar, men att spela fotboll är inte så lätt som Puck trodde. Bollen vill liksom inte åt rätt håll och det krävs mycket träning. Men till slut kan Puck spela fotboll och bjuder in alla grannar att spela match med dem.

”När grannarna kommer för att spela fotboll finns det människor med alla former, åldrar och hudfärger. Precis som alla barnböcker borde vara.”

Precis som i de tidigare böckerna om Puck får man följa med i med- och motgångar under det lilla äventyr Puck och mamma tar sig för. Som förälder imponeras och inspireras man ofta av mammans lugn och pedagogiska förmåga att hantera jobbiga situationer. För barnet blir böckerna en inspiration och lust att testa nya saker. Så även i ”Puck spelar fotboll” där det är fint att fotbollen får vara lek och ett sätt att umgås mer än en tävling.

Annons

Anna-Karin Garhamn tecknar också mångfald på ett så självklart sätt. Puck är alltid bara Puck, aldrig hon eller han, och när grannarna kommer för att spela fotboll finns det människor med alla former, åldrar och hudfärger. Precis som alla barnböcker borde vara.

Foto: Pressbild
Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons