Kultur

Ingegerd Petersson (C): ”Kultur är en viktig del i integrationen och för demokratins bevarande”

KALMAR Artikeln publicerades
Ingegerd Petersson (C).
Foto: Mats Holmertz
Ingegerd Petersson (C).

Kulturen i valet: Vilka vallöften är kandidaterna till Landstingets kulturnämnd beredda att ge och hur intresserade är de själva av kultur? I en serie artiklar frågar vi ut politikerna inför valet. Idag har turen kommit till centerpartisten Ingegerd Petersson,

Artikelserie

Kulturen i valet

Vad: Vi träffar politiker som ansvarar för den regionala kulturen genom samverkan med länets regionala kulturverksamheter, kommunerna, Länsstyrelsen Kalmar län, Regionförbundet i Kalmar län och Statens kulturråd.

Visa mer...

1Vilken blir den viktigaste kulturfrågan under nästa mandatperiod?

– Den viktigaste kulturfrågan är att kultur ska finnas tillgänglig för alla människor i hela länet. Det är viktigt att alla skolbarn får tillgång till professionell kultur och vi måste jobba för att hitta lösningar så att alla skolbarn har möjlighet att ta del av kulturen. När det gäller företagande behöver vi stärka konstnärernas möjligheter att försörja sig på sitt kulturutövande.

2Har du något konkret vallöfte?

– Just det jag nämnde om att kulturen ska finnas i hela länet är vårt viktigaste vallöfte. Idag finns mycket av kulturinstitutionerna i södra länet. Jag vill att institutionerna ska finnas med sin kultur där människorna. Det är viktigt att jobba för det.

3Hur stor ska kulturbudgeten vara?

– I det läge vi är nu, efter landstingsfullmäktiges beslut att höja budgeten 2018 tycker jag att budgeten ligger på en bra nivå, landstinget tar sitt ekonomiska ansvar för kulturen i länet. Kommunerna, föreningar, företag och privatpersoner bidrar även till kulturens möjligheter att finnas där människorna är. Men jag anser att staten bidrar med för lite pengar och att medlen fördelas orättvist.

4Hur då?

– Det här med gratis museer exempelvis, det är en tokig satsning. Hur ska det bli jämlikt för oss på landsbygden?

6Är det något särskilt du vill framhålla om ditt partis kulturpolitik?

– Jämlikhet och mångfald är viktigt för Centerpartiets kulturpolitik. Kultur är en viktig del i integrationen och för demokratins bevarande och utveckling. Att jobba för jämlikhet och mångfald är ett viktigt mål att kräva av institutionerna. När det gäller partiet centralt vill centerpartiet jobba för en jämlik fördelning av de statliga kulturresurserna i landet. Och att resurserna fördelas i kultursamverkansmodellen, den påse med pengar som Kalmar län får att fördela utifrån våra förutsättningar.

6Är det någon specifik konstform eller institution ni vill satsa på i länet?

– Dansen är viktig, dels att det ges professionella dansföreställningar och dansföreställningar men också att få till mer dansverksamhet för barn och ungdomar i länet. Många gillar att uttrycka sig med dans och har förebilder som dansar. En del kommuner lyckas bra med dansverksamheten redan idag men det ser olika ut i länet.

Foto: Mats Holmertz

FAKTA

Ingegerd Petersson

Ålder: 61 år.

Bor: Kalmar.

Familj: Vuxna barn.

Politisk bakgrund: ”Några år i CUF (Centerpartiets ungdomsförbund) i tonåren hemma i Virserum. Blev för 25 år sedan medlem i Centerpartiet och Centerkvinnorna. Är deltidspolitiker, jobbar en dag i veckan i Kalmar läns landstings kulturnämnd. Sitter i funktionsavvikelserådet i Kalmar län. Har varit kommunpolitiker i Kalmar och jobbar på Kalmar stadsmission som insamlingsansvarig. Kandiderar till landstinget och vill gärna fortsätta jobba i den nya regionala utvecklingsnämnden”.

Senaste konserten: ”Stadsmusikkåren Lyran med Andrea Berg som gäst i Stadsparken i Kalmar för någon veckan sedan”.

Senaste konserten med Camerata Nordica: ”Under Virserums musikdagar i juni med fiolsolist Cellerina Park från Korea. Det var jättefint”.

Senaste scenkonstföreställningen: ”Carmen med Smålandsoperan i Åseda Folkets park. Föreställningen gavs i en riktig teaterlada. Det var en så nära känsla i den här teaterladan som förstärkte hela upplevelsen”.

Senaste föreställningen på Byteatern: ”Ett dockhem av Henrik Ibsen. Byteatern är ju utan scen så därför var den hemma hos privatpersoner och det var en upplevelse”.

Senaste konstutställningen: ”Da Vinci Inventions på Kalmar slott”.

Senaste utställningen på Kalmar läns museum. ”Kyrkliga textilier i våras. Det är viktigt att vårt kulturarv tas om hand och visas och det gjordes det verkligen i den här utställningen”.

Senast lästa bok: ”Farfar och jag av Pär-Olof Högstedt. Jag är uppvuxen i Virserum med Pelle Nävers dikter och boken, som är skriven av hans barnbarn, ger bakgrunden och historien kring dikten. Boken har berikat mig i min Pelle Näver-upplevelse”.

Senaste film: Mamma Mia! Here We Go Again. Jag har sett den en gång hittills men det får bli ändring på det. Den första filmen har jag nog sett 100 gånger.

Vilken form av kultur är du själv mest intresserad av: ”Musik, stråkar, blås och lagom hård rock. En av mina bästa konsertminnen är då jag såg Bruce Springsteens konsert på Ullevi i Göteborg under The River Tour 2016. Han hade stråkar i orkestern och det var helt magiskt”.

Utövar du själv någon form av kultur: ”Jag stickar, virkar, väver och tycker att det är roligt att fotografera med mobiltelefonen”.

Visa mer...