GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"In the Heights"-skaparen: En kärlekshyllning

Redan medan han studerade på universitet började Lin-Manuel Miranda skriva musikalen "In the Heights". 16 år senare har den blivit film, inspelad i New York-stadsdelen Washington Heights.
Film • Publicerad 17 juni 2021
Lin-Manuel Miranda har skrivit såväl musikalen som filmen "In the Heights". Arkivbild.
Lin-Manuel Miranda har skrivit såväl musikalen som filmen "In the Heights". Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/Invision/AP
Regissören John Chu och Lin-Manuel Miranda under inspelningen av "In the Heights". Arkivbild.
Regissören John Chu och Lin-Manuel Miranda under inspelningen av "In the Heights". Arkivbild.
Foto: Macall Polay/Warner Bros/AP
Corey Hawkins och Leslie Grace i filmatiseringen av "In the Heights" som får Sverigepremiär den 18 juni. Pressbild.
Corey Hawkins och Leslie Grace i filmatiseringen av "In the Heights" som får Sverigepremiär den 18 juni. Pressbild.
Foto: Macall Polay/Warner Bros/AP

– Jag skapade de här familjerna för femton år sedan och de har fortsatt att finnas i mitt liv sedan dess. Jag har tänkt på vilka vi var då och lagt till lagren av de vi är nu, säger Lin-Manuel Miranda under en Zoom-intervju från USA.

Musikalen ”In the Heights” som Miranda skrev tillsammans med Quiara Alegría Hudes har spelats med stor framgång på scener världen över sedan 2005. Filmversionen har regisserats av Jon M Chu ("Crazy rich asians"), och Miranda har bearbetat sin text och musik.

– Vi tillfogade detaljer som jag inte fick med första gången jag skrev det här.

I verkligheten

Handlingen utspelas i Washington Heights, ett område på norra Manhattan i New York, under några stekheta dagar. I detta latinamerikanska område möter vi en handfull personer som längtar bort samtidigt som de hålls samman av solidaritet och av kärlek till varandra.

En stor del av scenerna i "In the Heights" är filmade på plats i Washington Heights. Lin-Manuel Miranda, mest känd för succémusicalen ”Hamilton”, säger att varje arbetsdag gav nya lager till filmen.

– Det var en absolut glädje, även om det var tufft. Ibland hade vi bara en enda dag på oss att filma en komplicerad scen ute på gatorna.

Miranda beskriver filmen som en kärlekshyllning till de här kvarteren.

– Jag tog med de som var med i originaluppsättningen på Broadway för att se filmen, och det var en stor upplevelse för dem att se scenerna från de gator där allt utspelas.

Även för filmens skådespelare var det en speciell upplevelse.

– Det var ren magi att få filma i verkligheten, att inte bara vara hänvisade till en studio. Vi övade koreografin i studio, sedan gav vi oss ut på gatorna, förklarar Daphne Rubin-Vega som är en av filmatiseringens dansare och skådespelare.

Kritikvåg

Musikalen har redan innan Sverigepremiären mötts av en kritikvåg. Kritikerna anser att det är problematiskt att Washington Heights befolkning av afrolatinos inte reflekteras i filmens rollbesättning, vars latinos är mer ljushyade. Det startade en debatt om så kallad "colourism" – ett begrepp som syftar till att personer med ljusare hudton ofta förfördelas. Detta fick författaren Lin-Manuel Miranda att själv gå ut med en ursäkt två dagar efter premiären, där han beklagade att afrolatinos kände sig osynliggjorda: "Vi kommer inte att kunna göra allt rätt i en film, vi gjorde vårt bästa på alla fronter".

Under en presskonferens innan kritiken blossat upp sade regissören Jon M Chu att han kan relatera till filmens tematik även om han själv inte är latino och inte kommer från Washington Heights: "Vi behöver alla drömmar, vi behöver någonting att se fram emot".

Men efter det har alltså Lin-Manuel Miranda bett om ursäkt och sagt att de har misslyckats med att skildra området.

Fakta: Lin-Manuel Miranda

Ålder: 41 år.

Bor: I New York.

Gör: Dramatiker, skådespelare, kompositör.

Familj: Hustrun Vanessa Nadal och två barn.

Tidigare verk i urval: Kompositör för "Hamilton" och skådespelare i "Mary Poppins kommer tillbaka".

Aktuell med: "In the Heights" som får Sverigepremiär den 18 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer