Imponerande norrländsk noir av Anna Kuru
De ensamma
Författare: Anna Kuru.
Förlag: Modernista.
Det verkar nästan vara ett medvetet val att SVT sänder dramatiseringen av Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” ungefär samtidigt som Anna Kurus fjärde roman, ”De ensamma” släpps. Det är två verk som skildrar det norrländska inlandets ödslighet, tomhet och intighet. Om det nu finns något sådant? Vi kanske bara matas med schabloner om hur vi borde uppfatta konungariket Sverige norr om huvudstaden. Hur som helst förefaller det långsamma tempot och den relativa torftigheten i protagonisterna liv i dessa båda verk besläktade och nästintill genealogiska, åtminstone för mig.
Romanen är ett familjedrama som vi får följa genom äldsta dottern Carina. I det lilla ensligt belägna huset en bra bit bortom allfarvägarna lever hon i en dysfunktionell familj där mamman Barbro är konstant trött, varför vet man inte, och pappa Lasse ständigt brottas med ekonomiska problem – Kronofogdebreven travas sorgfälligt i en hög i köket. Carinas lillasyster Sandra, vars ålder vi inte exakt får reda på, är utlämnad åt den omsorg som storasystern kan ge. Carinas ålder är heller inte definierad, men man kan anta att hon befinner sig i tonårsstadiet. Tomt och eländigt längs hela linjen, kort sagt. Och då får vi ändå inte förrän mot slutet reda på den verkliga tragedi som drabbat, främst Carina, men också familjen och som så till den grad format dess existens.
Detta är måhända den svartaste bok jag någonsin läst. Men Kurus språk och berättarvirtuositet gör att man helt enkelt inte kan sluta läsa, även om man helst skulle vilja sätt sig och gråta i stället för att fortsätta vända blad.
Norrländsk noir av finaste märke.
Anna Kuru
Anna Kuru är deckarförfattaren som bor i lilla byn Holmajärvi utanför Kiruna. Hon gjorde succé med sin så kallade Kiruna-trilogi: ”Den första frosten”, ”Norrskensnatten” och ”Gryningsnatten”. Nu är hon aktuell med sin fjärde bok ”De ensamma”. Från början gav hon ut sina böcker på eget förlag, men Modernista har fått upp ögonen för henne och numera är hon att räkna som en etablerad förlagsförfattare.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.