Annons

Icke-binär kritiserar litteraturpris

Författaren Akwaeke Emezi från Nigeria var den första icke-binära författaren som nominerades till det brittiska litteraturpriset Womens prize for fiction, förra året, för sin debutroman "Sötvatten".
Men hen tänker inte anmäla fler böcker dit – eftersom organisationen ska ha efterfrågat författarens "juridiska kön".
Litteratur • Publicerad 6 oktober 2020
Akwaeke Emezi blev nominerad till Womens prize for fiction, för debutromanen "Sötvatten". Arkivbild.Foto: Texas Isaiah

Kravet ska ha framförts när förläggaren Faber ville anmäla Emezis andra bok: "The death of Vivek Oji", skriver The Guardian.

"Deras ursprungsberättelse är att Booker-priset exkluderade dem, så när 'Sötvatten' hamnade på den långa uttagningslistan hoppades jag att det var ett tecken på att de funderade över vilka *de* exkluderade", skrev författaren på Twitter.

Annons

Emezi anser att begreppet "juridiskt kön" ofta används som ett vapen mot transförfattare och icke binära. Organisatörerna tillbakavisar anklagelserna om diskriminering, och svarar att de definierar "kvinna" som "en cis-kvinna, en transkvinna eller vem som helst som juridiskt definieras som en kvinna eller av kvinnligt kön".

Akwaeke Emezi föddes 1987 och växte upp i sydöstra Nigeria med en far från igbofolket och en mor från Malaysia. "Sötvatten" är en internationellt uppmärksammad uppväxtskildring som berör queerliv och onda andar i Nigeria.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons