Annons

Hyperaktuellt om svenska våtmarker – en miljö som är livsviktig för vår framtid

Författaren Anna Froster tar i ”Våtmark” ett brett grepp och berättar varför denna naturtyp är livsviktig för vår miljö och framtid. Recensenten Jan Bärtås har läst en viktig reportagebok.
Recension • Publicerad 5 oktober 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon har skrivit ”Våtmark. En djupdykning i grunda vatten”, som är Naturskyddsföreningens årsbok 2024.
Anna Froster är biolog, journalist och författare. Hon har skrivit ”Våtmark. En djupdykning i grunda vatten”, som är Naturskyddsföreningens årsbok 2024.Foto: Patrik Larsson
Sakprosa

Våtmark. En djupdykning i grunda vatten

Författare och fotografi: Anna Froster, Roine Magnusson och Patrik Larsson

Förlag: Bonnier Fakta – årets bok av Naturskyddsföreningen

Mina egna största naturupplevelser kommer just från besök i svenska våtmarker. Som när jag som ung tonåring följde med pappa ut på en småländsk högmosse, kröp in i en fuktig koja och tittade på orrspel. Eller när jag klättrade upp i ett fågeltorn i Kävsjö mosse och hörde storspovens drill och tranans rop i fjärran.

Det var starka intryck som jag bär med mig än i dag. Sedan dess betyder myren, mossen eller rikkärret särskilt mycket jag är ute på naturvandringar. Jag söker mig gärna dit.

Annons

Författaren och biologen Anna Froster tar det från början, hur det i Sverige genomfördes cirka 17 000 sjösänkningar från 1800-talets slut fram till 1930-talet. Syftet var att öka den odlingsbara marken.

”Det fina med boken ”Våtmark” är Anna Frosters närmast poetiska språk i vissa kapitel där hon beskriver vilken fantastisk miljö som våtmarken utgör.”

Dessutom belyser hon industrin med torvtäkt som pågår än i dag. Tusen myrar har använts för torvbrytning, de flesta i södra Sverige och ofta i Småland. Torvtäkt får stora konsekvenser för miljön, bland annat förfulning av landskapet och stora mängder koldioxid som läcker från markerna.

Det fina med boken ”Våtmark” är Anna Frosters närmast poetiska språk i vissa kapitel där hon beskriver vilken fantastisk miljö som våtmarken utgör. Med en rik och ofta unik växtlighet, mångfacetterat djurliv och framförallt våtmarkernas viktiga funktion att stoppa vattenflöden, minska risken för översvämningar och binda kol. Minst 600 rödlistade arter är direkt knutna till Sveriges våtmarker.

Fotograferna Roine Magnusson och Patrik Larsson måste också nämnas. De bidrar med stämningsfyllda bilder i denna rikt illustrerade faktabok.

”Våtmark” kommer att uppskattas av alla naturintresserade människor, men borde kanske framför allt läsas av beslutsfattare och politiker. Så att vi förstår vilket värde våtmarker har och att de bör skyddas mot framtida exploatering.

”Våtmark” av Anna Froster, Roine Magnusson och Patrik Larsson
”Våtmark” av Anna Froster, Roine Magnusson och Patrik Larsson
Jan BärtåsSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons