Annons

Hör trailern – Barometern-OT släpper stjärnspäckad dokumentär om Hultsfredsfestivalen: ”Ett livsprojekt”

På fredag den 30 juni är det premiär för en helt ny podcast av och med Barometern-OT:s Christian Gustafsson.
Då släpps nämligen de första avsnitten av ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige”, en dokumentär i fem delar.
– Jag vill inte skrapa på ytan och göra något snuttifierat, jag vill att det ska vara rejält, säger Christian Gustafsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nöje • Publicerad 22 juni 2023 • Uppdaterad 29 juni 2023
Christian Gustafsson har länge velat göra en dokumentär om Hultsfredsfestivalen. Den 30 juni är det dags – då släpps de två första avsnitten av Barometern-OT:s nya podd.
Christian Gustafsson har länge velat göra en dokumentär om Hultsfredsfestivalen. Den 30 juni är det dags – då släpps de två första avsnitten av Barometern-OT:s nya podd.Foto: Roger Carlsson

Hör trailern här:

Dagens ungdomsgeneration har kanske svårt att föreställa sig att en ort som Hultsfred – med knappt 6 000 invånare – under flera decennier stod värd för ett av musikhistoriens största evenemang. Men så var det faktiskt. Hultsfredsfestivalen lockade årligen tusentals och åter tusentals besökare, och några av världens största artister har spelat där. Oasis, The Killers, Hole, Marilyn Manson, Björk, Rammstein, Snnop Doog och Black Sabbath – listan kan göras lång.

Nu släpper Barometern-OT en omfattande podcastdokumentär om fenomenet som stavas Hultsfredsfestivalen. I fem avsnitt går reportern och producenten Christian Gustafsson på djupet – han pratar med samtliga grundare, legendariska artistbokare, med band som Kent och Sahara Hotnights och med profilerade journalister som Fredrik Strage, Lars Nylin och Erik Niva.

Här hittar du allt om Hultsfredspodden:

Fakta

Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige

Vad: En podcastdokumentär i fem delar om den mytomspunna Hultsfredsfestivalen, av och med Christian Gustafsson.

Var: Finns i din vanliga podcastspelare, på Spotify samt på barometern.se och ot.se. Tidningens prenumeranter får tillgång till alla avsnitt på en gång.

När: De två första avsnitten släpps på fredag, den 30 juni. Resterande tre avsnitt släpps 4 juli, 7 juli respektive 11 juli.

Medverkande:

De fyra grundarna Per Alexandersson, Håkan Waxegård, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman.

Journalisterna Fredrik Strage (DN/TV4), Erik Niva (Aftonbladet/Viaplay), Lars Nylin (chefredaktör tidningen Musikindustrin), Håkan Steen (Aftonbladet) och Lotta Waghorn (Barometern-OT).

Rockpartyprofilerna Janne Kleman (bandbokare), Ewa Tiselius (vice ordförande på 80-talet), Maria Engström (presschef) och Fredrik Blom (presschef och huvudfunktionär).

Artisterna Martin Roos (Kent), Maria Andersson Lundell (Sahara Hotnights) och Kent Norberg (Sator).

Tidigare vice statsministern och numera Hultsfredsbon Mona Sahlin.

Annons

– Det här är en idé jag haft under många år. Vi har bollat fram och tillbaka kring när det kan vara läge att göra det, men det har aldrig blivit av. I år fick jag veta att SVT skulle göra en dokumentär om festivalen – en nyhet som jag själv av alla människor avslöjade – och då kände jag att det var dags.

SVT-dokumentären är på en timme och ger en bra introduktion till festivalens historia, menar Christian Gustafsson. Själv har han satsat på ett större format och släpper totalt fem timmar – uppdelat på fem avsnitt – där han går igenom de största händelserna decennium för decennium.

– Man kan säga att det varit ett yrkesmässigt livsprojekt för mig. Jag vill inte skrapa på ytan och göra något snuttifierat, jag vill att det ska vara rejält. Det tycker jag har saknats. Visst har det skrivits spaltmeter och gjorts både filmer och tv-dokumentärer, men man har aldrig riktigt gått till botten. Många har hört skrönorna från festivalen utan att veta bakgrunden. Nu har jag gått till hästarnas munnar och låtit de som var där berätta sin egen historia.

I ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige” får lyssnaren veta allt. Här avhandlas historien om tonårskillarna som plötsligt stod som värdar för ett helt enormt musikmaskineri – från de första stapplande stegen, via de bästa succéåren och fram till att evenemanget kollapsade år 2010.

bild 1/4
Sahara Hotnights har spelat på festivalen många gånger. Frontfiguren Maria Andersson Lundell medverkar i Barometern-OT:s dokumentär.
Hultsfredsfestivalen var en av de första – och största – musikfestivalerna i Sverige när det begav sig.
Ungdomar från när och fjärran vallfärdade till lilla Hultsfred för att se några av världens största artister spela.
I regn som solsken flockades folkmassorna framför scenerna i Hultsfred.
Sahara Hotnights har spelat på festivalen många gånger. Frontfiguren Maria Andersson Lundell medverkar i Barometern-OT:s dokumentär.
Hultsfredsfestivalen var en av de första – och största – musikfestivalerna i Sverige när det begav sig.
Håkan Waxegård och Putte Svensson Sahlin var bästa vänner när de var med och startade Hultsfredsfestivalen på 1980-talet. Senare kom en konflikt emellan – och i dag har de inte pratat med varandra på flera decennier. Den dramatiska berättelsen skildras i Christian Gustafssons dokumentär.
Håkan Waxegård och Putte Svensson Sahlin var bästa vänner när de var med och startade Hultsfredsfestivalen på 1980-talet. Senare kom en konflikt emellan – och i dag har de inte pratat med varandra på flera decennier. Den dramatiska berättelsen skildras i Christian Gustafssons dokumentär.Foto: Svenskt rockarkiv

– Jag ville ha det kronologiskt för att få en tydlighet i det. Jag börjar från början och går hela stigen, med stopp vid stora, små, viktiga, oviktiga och spektakulära händelser – ända fram till i dag. Vad minns man? Vad är eftermälet? Och kan festivalen någonsin återuppstå?

Hemligheter avslöjas, stolar kastas, konflikter kommer upp till ytan och ljus riktas mot den fruktansvärda olyckan under en konsert 1999, där en 19-årig tjej miste livet. Lyssnaren ges inblick i spelet bakom de största artistbokningarna och får ta del av legendariska anekdoter som rör några av Sveriges – och världens – största band.

– Det dyker upp ett antal nyheter i den här podden. Avsikten var inte att komma med massa avslöjanden eller att göra en granskning, men det är nog ofrånkomligt. Det finns ett antal grejer som inte varit kända tidigare och som avslöjas i den här podden, säger Christian Gustafsson kryptiskt.

Vad har varit svårast med att göra en sådan här dokumentär?

– Som alltid – ”kill your darlings”. Jag sitter på otroligt mycket material. För varje person jag pratade med fick jag tips om ett nytt namn, så projektet bara växte och växte. Jag har säkert 30–40 inspelade timmar, och jag har verkligen behövt sovra. Men framförallt har det varit jävligt kul att göra det här. Jag saknar det redan!

De första två avsnitten av ”Hultsfred – festivalen som förändrade Sverige” släpps nu på fredag, den 30 juni, och finns både på Spotify, i din vanliga podcastspelare och på tidningens sajt.

Missa inte avsnitten när de släpps – prenumerera på Barometern-OT Dokumentär redan nu:

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons