Annons

Historiskt dåligt år för Vasamuseet

Museer • Publicerad 12 januari 2021
Vasamuseet i Stockholm stängde för besökare den 20 mars. Under pandemiåret minskade antalet besökare med 88 procent jämfört med året före.Foto: Ali Lorestani/TT

Fjolårets besökssiffror för Vasamuseet blev de sämsta i museets historia. De utländska turisterna står vanligtvis för drygt 90 procent av besökarna och under pandemiåret 2020 uteblev dessa. Minskningen märktes redan i mars då museet så småningom också stängde (fram till 15 juli), skriver museet i ett pressmeddelande.

Sammanlagt besökte 182 837 personer Vasamuseet vilket betyder ett tapp på 1 349 942 registrerade besök jämfört med året före.

Annons

Vasamuseet finansieras via intäkter från entréavgifter och butik och den ekonomiska förlusten är svår, enligt museichefen Jenny Lind. Det statliga krisstödet och egna nedskärningar mildrade dock underskottet, men "även 2021 kommer att bli tufft", enligt Lind.

Museets forskning har dock pågått som vanligt. Likaså arbetet med skeppets stödstruktur. Museets pedagoger har också gjort digitala visningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons