Annons

Heikensten: "Högt förtroende för Akademien"

Kultur • Publicerad 5 oktober 2020
Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd. Arkivbild.
Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten var under krisen i Svenska Akademien en av de starkaste kritikerna till hur situationen hanterades. Men i en intervju med SVT:s Kulturnyheterna säger han sig nu ha högt förtroende för institutionen.

– Men jag tror att det kommer ta tid innan Akademien kan återställa sitt förtroende hos allmänheten. Det är inte konstigt och det får man räkna med, säger han i intervjun.

Annons

När den så kallade Kulturprofilen, gift med en dåvarande ledamot, anklagades och senare dömdes för våldtäkt såg Heikensten sig nödgad att engagera sig i Akademiens arbete. Han tycker bland annat att det var bra att stadgarna från 1700-talet uppdaterades, så att det blev möjligt att lämna Akademien i stället för att sitta på livstid.

Nu tycker han att det är en helt annan situation där.

– Det har kommit in en ny grupp människor, varav fyra kvinnor. Det har säkert förändrat stämningen och det är de signalerna jag får, säger Lars Heikensten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons