GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Häxprocesserna i Sverige blir tv-serie

Tv • Publicerad 12 september 2021
Ulrika Kärnborg skriver manus till kommande tv-serien "Oväsen". Pressbild.
Ulrika Kärnborg skriver manus till kommande tv-serien "Oväsen". Pressbild.
Foto: Magnus Bergström

"Oväsen", med manus av författaren och journalisten Ulrika Kärnborg, handlar om när 300 personer avrättades i Sverige – dömda för häxeri.

Tv-serien bygger på verkliga historiska händelser och personer. Regissör är Ylva Forner, vars långfilm ”Magisterlekarna” får premiär 2022.

Hon beskriver i ett pressmeddelande serien som "Goya möter 'Vikings'."

”Häxprocesserna var resultatet av ett djupt rotat kvinnohat och en rädsla för det annorlunda och det man inte förstod, på många sätt samma mekanismer som leder till hatbrott i dag", skriver Ylva Forner i en kommentar.

Tv-produktionen beräknas starta 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.