"Han har påverkat all rock på svenska"
Pugh Rogefeldt har betytt "nästan allt" för svensk pop- och rockmusik på svenska, anser Lars Nylin, musikjournalist och ordförande för Swedish Music Hall of Fame-juryn.
– Att han gjorde något svenskt av hela 60-talsrockarvet har satt spår och sätter fortfarande spår. Han har, direkt och indirekt, påverkat all rock på svenska – som Håkan Hellström och Lars Winnerbäck. De kanske inte ens har lyssnat på honom, men de har påverkats av såna som påverkats av Pugh.
Inte bara 70-tal
Låtar som är kända för den breda publiken är till exempel "Här kommer natten" och "Små lätta moln". Lars Nylin lyfter också gärna fram "Bolla och rulla" från 1973 och debutalbument "Ja, dä ä dä", men vill också slå ett slag för Pugh Rogefelds senare skivproduktion.
– Många tror att han inte gjorde något vettigt efter 1975 ungefär och det tycker jag är djupt orättvist, säger han och tar albumet "Maraton" från 1999 som exempel.
– Det tycker jag är väldigt starkt. Och hans sista singel "Fasta klippa" från förra året som gjordes efter sjukdomen slog igenom. Den summerar hans karriär och slutar till toner ur "Här kommer natten" från 1969.
"Betydelsefull förebild"
Mikael Rickfors samarbetade med Pugh Rogefeldt i supergruppen Grymlings på 1990-talet. Innan han lärde känna honom trodde Rickfors att det var en bohem han skulle spela med.
– Men sen när vi skulle börja inspelningarna kom han och valde ut en hörna i studion där han la upp sina flöjter och munspel i rätt tonarter, mandoliner och gitarrer. En väldig ordning. Han var en ordningsmänniska, säger Rickfors till Aftonbladet.
Tomas Ledin lyfter också fram Pugh Rogefeldt som en förebild. Han var bland annat förband till Rogefeldt under några konserter på 1970-talet.
– Som ung oerfaren artist var det en väldigt fin skola att få se hans artisteri på så nära håll. Sedan gjorde vi tv tillsammans några gånger och jag fick producera ett album åt honom tillsammans med Anders Burman på 1980-talet. Det var så stort för mig! Lyssnar man på saker jag spelade in på 70-talet så hörs det att jag lyssnat mycket på Pugh, han var en stor och betydelsefull förebild, säger Ledin till Dagens Nyheter.
Från olika håll
Stjärngitarristen Jojje Wadenius var under 70-talet medlem i jazzrockgruppen Blood Sweat & Tears och ingick i husbandet i tv-programmet "Saturday night live". Under samma årtionde spelade han med Pugh Rogefeldt på flera av de numera klassiska skivorna.
De tog upp bekantskapen några årtionden senare, runt millennieskiftet.
– På sätt och vis känns det skönt att han har fått lämna nu. Han har haft det helt eländigt ett par år, säger Wadenius till TT.
Han besökte Pugh Rogefeldt senaste gången för ett och ett halvt år sedan.
– Då klarade han av att snacka i fem minuter. Eller, vi fick väl mera ögonkontakt.
Deras musikaliska samspel fungerade så bra därför att de kom från olika håll i musikvärlden, tror Wadenius.
– Han var väl till en början lite rädd för att jag var så väldigt skolad och han kom liksom från en väldig intuitiv bakgrund. men det gör ju jag också i och för sig, det var bara det att jag hade större erfarenhet av att jobba i branschen när vi träffades först.
– Men med tiden var han inte så rädd för mig.
Pugh Rogefeldt blev 76 år.