Annons

Gyllene Tider längtade tillbaka till varandra

Efter 40-årsfirandet 2019 trodde Gyllene Tider att det var över för bandet. Men pandemin gav livet en ny innebörd och Per Gessle kände en längtan efter att spela ihop med sina 70-talskompisar igen.
Musik • Publicerad 3 juli 2023
Gyllene Tider är tillbaka med en ny skiva och en sommarturné. Här Per Gessle och Anders Herrlin. Arkivbild.
Gyllene Tider är tillbaka med en ny skiva och en sommarturné. Här Per Gessle och Anders Herrlin. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Han hade hunnit köpa en ny gitarr och skrivit två Gyllene Tider-låtar under pandemin när han samlade sitt gamla band från 70-talet – Anders Herrlin, Göran Fritzon, Per Gessle, Mats "MP" Persson och Micke "Syd" Andersson. Skulle de göra ett nytt album?

– Det var viktigt att alla var med. Gyllene Tider är inte på liv och död. Om en inte vill vara med – då blir det inget, säger Per Gessle till TT.

Annons

– Men alla var på.

Han och Anders Herrlin sitter i solen utanför Tylösand hotell där bandet repar inför sommarturnén. De berättar om "Hux flux", som den nya skivan heter och som är klar och redo att släppas inför turnén som startar i juli.

Skriven för Gyllene Tider

Det nya albumet "Hux flux" är skrivet rakt utifrån Gyllene Tiders sound.

– Den här gången släpper vi en skiva som är skriven för oss fem. Vi har förhållit oss till två gitarrer, en keyboard och så vidare, säger Per Gessle.

– Vi prickar in oss själva år 1980, säger Anders Herrlin.

Hängiven publik

Bandet har också en gammal och hängiven publik sedan drygt 40 år som inte lämnar dem i sticket. Även yngre har längs vägen hakat på den äldre publiken.

– Men den stora kärnan av publiken är de som följt oss från början. Som gift sig, skilt sig och levt parallellt med oss genom åren. Det är en fantastiskt stor publik, säger Per Gessle, som lovar att inte göra publiken besviken i sommar.

– Att bara spela de nya låtarna är värdelöst. Vi har 18 till 20 gamla godingar som vi repar in. Det är klart att vi ska bjuda på en nostalgifest.

Fakta: Turnéplan Gyllene Tider

7 juli – Halmstad, Brottet

10 juli – Helsingborg, Sofiero Slott

12 juli – Malmö, Mölleplatsen

14 juli – Linköping, Stångebrofältet

15 juli – Eskilstuna, Sundbyholms Slott

17 juli – Lysekil, Pinneviken

19 juli – Skövde, Boulognerskogen

21 juli – Kalmar, Fredriksskans

22 juli – Ronneby, Brunnsparken

26 juli – Piteå, Pite Havsbad

28 juli – Stockholm, Stockholms Stadion

29 juli – Rättvik, Dalhalla

2 augusti – Karlstad, Mariebergsskogen

3 augusti – Uppsala, Botaniska Trädgården

5 augusti – Göteborg, Ullevi

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons