Annons

Gladare musik under coronapandemin

Musik • Publicerad 1 augusti 2020
Pharrell Williams "Happy" – en typisk coronalåt? Arkivbild.
Pharrell Williams "Happy" – en typisk coronalåt? Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT

Folk har lyssnat på mer glad musik och fler klassiska låtar än vanligt under coronapandemin. Det visar en studie där 7 000 personer i Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien, Indien och USA har deltagit, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

Låtar som Pharrell Williams "Happy" och Louis Armstrongs "What a wonderful world" nämns som exempel.

Annons

En av forskarna bakom studien, Niels Christian Hansen, säger till SVT att många har velat lyssna på låtar som påminner dem om bättre tider.

– Många har inte haft möjligheten att resa iväg i sommar, men med musik kan du drömma dig bort i både tid och rum och till din barndom, säger Hansen, som är assisterande professor vid universitet i Århus.

Resultatet skiljer sig från liknande undersökningar som gjorts av musiklyssnande i kristider. Vid stora naturkatastrofer brukar folk ofta lyssna på mer melankolisk musik, enligt SVT. Orsaken till skillnaden tros vara att coronakrisen har stegrats gradvis.

Det fullständiga resultatet och analysen av studien kommer att presenteras om ett par månader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons