GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gärdenfors ger svar på centrala frågor om språk i ”Hur orden får mening”

Kognitionsvetaren Peter Gärdenfors femte bok i serien ”Vad är en människa?” – ”Hur orden får mening” – är en populärvetenskapligt stimulerande och pedagogisk genomgång av språket som ett verktyg för förståelsen av världen.
Bokrecension • Publicerad 23 mars 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
I Peter Gärdenfors ”Hur orden får mening” utbildas läsarna kring språkförståelse och hur den uppkommer.
I Peter Gärdenfors ”Hur orden får mening” utbildas läsarna kring språkförståelse och hur den uppkommer.Foto: Mikael Risedal
Sakprosa

Peter Gärdenfors: Hur orden får mening

Förlag: Natur och Kultur.

”Våra försök att förstå världen genom att skildra den är dömda att misslyckas”, skriver Torbjörn Elensky i sin i höstas utkomna bok ”Absolut text” – och slår sedan spiken i kistan: ”Som helhet är verkligheten onåbar”. Och ändå är det just språket och orden vi har att förhålla oss till i all vår ofullkomlighet. Ja, människan har i alla tider tampats med det inte bara språkfilosofiska, utan djupt existentiella problemet med det där ständiga glappet mellan ord och sak, mellan namngivandet och det namngivna.

En del resonemang i Elenskys bok tangerar de frågor som sysselsatt den lundensiske kognitionsvetaren Peter Gärdenfors i decennier, och som populärvetenskapligt begripliggjorts i en bokserie som han valt att kalla ”Vad är en människa?”. De fyra lika intresseväckande som läsvänliga böckerna ”Hur Homo blev sapiens”, ”Den meningssökande människan”, ”Lusten att förstå” och ”Den svåra konsten att se sig själv” (utgivna mellan år 2000 och 2017), följs nu upp av en femte, ”Hur orden får mening”, som kan beskrivas som ett slags grundkurs i semantik. Om Elensky specifikt var ute efter språket som text, om dess gränser och möjligheter, ringar Gärdenfors snarare in och förklarar några centrala tankegångar inom semantiken, med utgångspunkt i titelns fråga: Hur får orden mening? Alltså, vem bestämmer ordens betydelse, dess innebörder och konnotationer, hur vi använder dem? Ja, det gör vi alla, tillsammans, i våra dagliga informationsutbyten, konversationer och resonemang, lyder förenklat en slutsats.

”Med metaforens hjälp ger Gärdenfors i den här stimulerande och allmänbildande boken ytterligare en bild av vad det innebär att vara människa.”
Martin Lagerholm, recensent

Som kognitionsvetare sysslar Gärdenfors alltså främst med att analysera språket med tonvikt på kommunikation och inlärning, allt underordnat den ”språkgemenskap” som vi alla är del av och bidrar till när vi samtalar, skriver och på andra sätt meddelar oss med varandra. I nio huvudkapitel – under rubriker som ”Orden som verktyg för samarbete”, ”Metaforer, metonymier och andra byten av betydelser”, ”Hur barn lär sig ordens mening” och ”Språkets ursprung” – guidar han metodiskt och pedagogiskt läsaren genom grundläggande spörsmål om vår språkförståelse, hur den uppkommer och vari den består.

”Men hur vet vi att lyssnaren verkligen menar samma sak med ett ord som vi gör?” och ”Hur kan vi tala om det vi ser?” är centrala kunskapsteoretiska frågor vi väl alla funderat över ända sedan vi var barn. Och svaret, menar Gärdenfors alltså, är oftast just denna ”osynliga, demokratiska process” som kontinuerligt pågår var- och närhelst vi kommunicerar med varandra i samhället. Med metaforens hjälp ger han i den här stimulerande och allmänbildande boken ytterligare en bild av vad det innebär att vara människa: ”Orden är krokar på vilka vi hänger upp olika sorters betydelser. Orden hakas fast vid mönstren som finns lagrade i huvudet och de hjälper på så sätt till att förstå världen.”

"Hur orden får mening"
"Hur orden får mening"
Martin LagerholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.