Annons

Franska tv-tvillingar döda i covid-19

De excentriska franska tvillingbröderna och tv-personligheterna Igor och Grichka Bogdanoff har avlidit i sviterna av covid-19, efter att ha vägrat att vaccinera sig, berättar brödernas vänner och familj. Bröderna var bland annat kända i kryptovalutakretsar.
Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2022
Grichka och Igor Bogdanoff på en bild från 2013.
Grichka och Igor Bogdanoff på en bild från 2013.Foto: Valery Hache/AFP/TT

Igor Bogdanoff avled i måndags, endast sex dagar efter Grichka Bogdanoff. Bröderna blev 72 år gamla.

Deras död har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike, där de varit välkända sedan 1980-talet, då de slog igenom som tv-programledare för tv-showen "Temps X". På senare år drog deras förändrade utseende strålkastarljuset mot dem och en så kallad meme har gjort dem berömda i internationella kryptovalutakretsar.

"Bra fysisk form"

Annons

Så sent som i början av december sade de i en intervju att de var skeptiska till de nya mRNA-vaccinen, som har utvecklats av Pfizer-Biontech och Moderna. Efter Grichkas död förra veckan berättade deras vän Luc Ferry, som tidigare har varit Frankrikes utbildningsminister, att ingen av bröderna var vaccinerade mot covid-19.

Ferry berättade att han hade uppmanat bröderna att vaccinera sig oräkneliga gånger, men att de hade vägrat med motiveringen att de var i så pass bra fysisk form.

Sedan omikronvarianten fått fäste smittas just nu rekordmånga av viruset i Frankrike och landets sjukhus varnar för att intensivvårdsavdelningarna är överhopade med framför allt ovaccinerade patienter.

Förnekade operationer

Bröderna Bogdanoff förnekade att de genomgått plastikoperationer. I stället sade de att deras förändrade och allt mer extrema utseende på senare år berodde på "experiment" som de hade gjort.

– Vi är stolta över att ha ansikten som utomjordingar, sade de 2010.

Bröderna gjorde efter tv-genombrottet sig en karriär som vetenskapsskribenter, kontroversiella sådana som av kritiker anklagades för plagiat och för att gynna pseudovetenskap.

Koppling till bitcoin

Igor och Grichka var också vänner med de japanska matematiker som ligger bakom bitcoin och hävdade att de själva hade varit med och skapat kryptovalutan.

– Vi var inblandade, på ett väldigt tidigt stadium, när kryptovalutan blev till, berättade Grichka i en fransk tv-show i juni.

En meme och en konspirationsteori om att det var bröderna Bogdanoff som kontrollerade kryptovalutamarknaderna gjorde dem välkända i dessa kretsar och tidigare i år sade Igor att de planerade att lansera sin egen kryptovaluta exocoin.

Igor Bogdanoff gifte sig flera gånger och lämnar efter sig sex barn. Grichka Bogdanoff förblev ogift och barnlös.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons