Annons

Florian Illies historiska speeddejting är för plottrig

Pablo Picasso, Marlene Dietrich, Robert Musil, Anaïs Nin och Erich Maria Remarque. ”Kärlek i hatets tid” handlar om några av 1930-talets mest intressanta personligheter och deras minst lika intressanta kärleksliv. Tyvärr blir Florian Illies översiktsverk mest en tröttsam snabbspolning.
Litteratur • Publicerad 5 mars 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tyske författaren Florian Illies skildrar 1930-talets stora kärlekshistorier i ”Kärlek i hatets tid”.
Tyske författaren Florian Illies skildrar 1930-talets stora kärlekshistorier i ”Kärlek i hatets tid”.Foto: Marek Pozniak
Prosa

Kärlek i hatets tid

Författare: Florian Illies.

Översättning: Jesper Festin.

Förlag: Norstedts.

Det börjar med Jean-Paul Sartres misslyckade försök att träffa Simone de Beauvoir på en tesalong i Paris sommaren 1929, en snöplig inledning på en stormig kärlekssaga. Deras berättelse är en av flera som utgör stoffet till Florian Illies exposé över åren mellan 1929 och 1939.

”Kärlek i hatets tid” är, precis som författarens tidigare bok ”Århundradets sommar”, en sorts kulturhistorisk essä med romanlika drag. På fyrahundra sidor speed-dejtar han stora delar av 1930-talets europeiska intelligentia. Personerna virvlar förbi i stroboskopbelysning, försvinner och återkommer (ibland) femtio sidor längre fram, då inte sällan med en ny partner, eller flera.

Annons

I massan av anekdoter finns också ögonblick som återskapas på ett pregnant och poetiskt sätt med hjälp av väl valda detaljer. Som när Illies beskriver hur Thomas Mann samlar familjen i trädgården i den sydfranska by där han lever i exil och läser högt ur sitt pågående manus, ackompanjerad av högljudda cikador.

bild 1/1
Florian Illies - ”Kärlek i hatets tid”

Mycket annat dränks tyvärr i snabbspolningen, ungefär som när Baz Luhrmanns filmatisering av ”The Great Gatsby” av F Scott Fitzgerald (en person som också figurerar flitigt i Illies bok, tillsammans med den svårt plågade hustrun Zelda). Filmen blev en sönderhackad historia utan någon riktig botten, och detsamma gäller dessvärre också ”Kärlek i hatets tid” – trots storslagna ambitioner.

Fler nya böcker:

Maria StoreSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons