Annons

Flickor lär sig att tämja drakar i ny svensk fantasyserie

Kapitelboken baseras på element som hör en traditionell fantasy till. Den utmärker sig genom att skildra livet på en skola där flickor utbildar sig till ”drakberidare”.
bokrecension • Publicerad 6 april 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Helen Ekeroth
Helen EkerothFoto: Julia Lindemalm

Skuggan

Fantasy

Författare: Helen Ekeroth

Förlag: Rabén & Sjögren

Det är en ridskola flickorna i Helen Ekeroths (f. 1971) debutbok ”Skuggan” anländer till. Men det är inte hästar deras utbildning gäller. De ska lära sig att tämja drakar, med trolldom och klockor av silver.

Boken är första delen i en trilogi som kallas ”Drakberidaren”. Huvudpersonen Nuwa, 12 år, är begåvad och målinriktad; hon har också en dold agenda, nämligen att i hemlighet vinna kunskap om sin mors öde.

Annons

Indirekt är det detta som gör att hon närmar sig rebellerna. De allierar sig mot kejsarens maktutövning, i den tidlösa fantasyvärld där händelserna utspelas.

Rent språkligt rör det sig om ett mjukt och böljande broderi, vilket tar en asiatisk väv i anspråk, dess mytologi, arkitektur och exotiska geografi. Mixen mellan unga västerländska attityder och uråldrig österländsk statskonst skapar spännvidd.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons