Annons

Finsk-somalisk film vann prestigefyllt pris

Film • Publicerad 24 oktober 2021
Fespaco-festivalen i Ouagadougou, Burkina Faso, lockar filmskapare och biopublik från hela världen.
Fespaco-festivalen i Ouagadougou, Burkina Faso, lockar filmskapare och biopublik från hela världen.Foto: Sam Mednick/AP/TT

Filmen "Gravgrävarens hustru" av den finlandssomaliske regissören Khadar Ahmed har vunnit ett prestigefyllt pris vid en panafrikansk filmfestival i Burkina Faso.

Filmen sopade banan med de 16 konkurrenterna, rapporterar BBC. Juryns ordförande kallar filmen modig, enligt Reuters.

Annons

– Det är en vacker film som berättar en historia på ett mänskligt sätt, säger den mauretanske regissören Abderrahmane Sissako.

Filmen, som spelats in i Djibouti, handlar om gravgrävaren Guled och hans kamp för sin njursjuka fru.

Khadar Ahmed ville berätta historien med värdighet och ömhet, berättar regissören som flyttade till Finland som tonåring. Filmen är hans första långfilm. Han skrev manuset för tio år sedan, och var också tvungen att lära sig regissera för att kunna färdigställa den själv.

"Jag är mållös. Ord kan inte uttrycka min tacksamhet och min uppskattning för denna kärlek från den här kontinenten", kommenterar Khadar Ahmed priset på Instagram.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons