Annons

Fenomenal irländsk westernthriller av Tana French

Tana French har för tillfället lämnat sin polisserie och kombinerar istället western och noir i irländsk miljö. Recensenten Bengt Eriksson imponeras både av stämningen och personskildringarna.
Bokrecension • Publicerad 29 maj 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Irländsk-amerikanska Tana French är aktuell med den fristående thrillern ”Sökaren”.
Irländsk-amerikanska Tana French är aktuell med den fristående thrillern ”Sökaren”.Foto: Pressbild
Thriller

Sökaren

Författare: Tana French

Översättare: Ing-Britt Björklund

Förlag: Modernista

Tana French läste deckare redan som ung. Långt senare blev hon rekommenderad att läsa en westernroman, närmare bestämt ”Den långa färden” av Larry McMurtry. Hon fastnade direkt och fortsatte att läsa western efter western.

French blev så påverkad att hon nu själv har skrivit en westernroman. Fast miljön har bytts mot Irlands glesbygd. Titeln ”Sökaren” (”Searcher” på engelska) lånades från John Fords klassiska westernfilm ”The Searchers”.

Annons

Att växla från deckare till western är inte alls långsökt. Dagens amerikanska westernromaner kan beskrivas som landsbygdsromaner i westernmiljö och har tydliga likheter med noirdeckare. I bägge är huvudpersonen – oftast – en man som ska lösa en gåta. Den ene har en häst och den andre en bil, det är enda skillnaden.

Både western och noir skildrar hur män handskas med sig själva, livet och medmänniskorna. Cal heter mannen i ”Sökaren”. Han är amerikan och tidigare polis i Chicago, efter skilsmässan tog han sin tillflykt till Irlands glesbygd. Här försöker han få ordning på ett gammalt hus, promenerar varje dag, fiskar lite och renoverar en sekretär.

Enda umgänget, när han inte besöker bypuben Seán Óg's är närmsta grannen Mart och trädgårdens råkor. Tills en ung pojke, Trey, kommer på oväntat besök. Trey har ett uppdrag åt Cal – att leta reda på hans försvunna bror Brendan.

”Hon är fenomenal på att skapa olika stämningar: på puben, i landskapet, hos de fattiga, kantstötta människorna.”

French berättar långsamt, låter allt ta den tid som krävs. Först efter cirka 100 sidor är hon klar med presentationen av Cal och Trey. Ändå har läsningen varit otroligt spännande! Hon är fenomenal på att skapa olika stämningar: på puben, i landskapet, hos de fattiga, kantstötta människorna.

Slow action, med betoning på bägge orden.

För den som känner landsbygden, det gäller Sverige som Irland, vet att allt som finns i stan finns också på landet. Och ju fattigare landsbygd desto mer intensivt och desperat. Brendan hade förstås något fuffens för sig. Sådant brukar sluta illa. Så frågan är: rymde Brendan, blev han kidnappad eller hände något än värre?

Tana French låter spänningen sippra fram och smyga framåt, samtidigt som hon aldrig tappar bort sin irländska westernromans huvudsyfte – skildringen av Cal och inte minst Trey – som ska få en oanad vändning.

Fakta

Tana French

Tana Elizabeth French föddes i Vermont, USA men växte upp i flera länder. Ett av dem var Irland. Som 17-åring slog hon sig ner i Dublin, där hon fortfarande bor.

French är utbildad skådespelare och debuterade inte som författare förrän i övre 30-årsåldern. Hennes debutroman, ”Till skogs” (på svenska 2008), blev en omedelbar succé och såldes till ett tjugotal länder.

French har skrivit en rad polisromaner om Dublins mordkommission, men hennes nya roman, ”Sökaren”, är en fristående titel.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons