Annons

Fartfyllda galopper i vilda västerns nattsvarta landskap

Ebba Forslinds nya bilderbok berättar fritt om ensamvargen och äventyrerskan Calamity Jane.
Bokrecension • Publicerad 8 maj 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jane & vilde Bill.
Jane & vilde Bill.
Bilderbok

Jane och vilde Bill

Författare: Ebba Forslind

Förlag: Rabén & Sjögren

Ebba Forslind (f. 1985) debuterade 2017 med bilderboken ”Jättejättebråttom”, som fick fin kritik och även nominerades till Elsa Beskow-plaketten.

I den nya bilderboken ”Jane och vilde Bill” tar hon fritt tag i berättelsen om äventyrerskan Calamity Jane och hennes framfart i 1800-talets vilda västern.

Annons

Historien börjar in medias res, bokstavligt talat pang på: ”Jane spottar i marken och skjuter prick i galopp från sin häst. Satan heter hon, svart som natten.”

Den modiga Jane arbetar på en cirkus med en cirkusdirektör som inte är så snäll mot djuren och inte mot barn heller. Kort sagt inte snäll alls och Jane har fått nog och rymmer därifrån.

Ebba Forslind.
Ebba Forslind.Foto: Kajsa Göransson

Det är driv i berättelsen och framförallt i bilderna med fartfyllda galopper i nattsvarta landskap. Bildlösningarna är intressanta med spännande perspektivförskjutningar. Ebba Forslind arbetar med färgfält och effektiva siluetter. Där är ljus och mörker, dag och natt, skräck och en gnutta trygghet. Det senare skildrat genom Janes rättspatos och självsäkerhet.

Feminism och djurrättsaktivism i vilda västern!

Ebba Forslind Jame & Vilde Bill Rabén & Sjögren Porträttfoto: Kajsa Göransson
Ebba Forslind Jame & Vilde Bill Rabén & Sjögren Porträttfoto: Kajsa Göransson
Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons