GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fängslande när Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan

”Afghanerna” är en faktaspäckad reportagebok med skönlitterära drag. Recensenten Torun Börtz läser en fängslande tegelsten om det moderna Afghanistans historia.
Bokrecension • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Den norska journalisten Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan i den nya reportageboken ”Afghanerna”.
Den norska journalisten Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan i den nya reportageboken ”Afghanerna”.Foto: Julie Pike
Reportagebok

Afghanerna

Författare: Åsne Seierstad.

Översättare: Jan Stolpe.

Förlag: Polaris.

Norska författaren och journalisten Åsne Seierstad är tillbaka med en ny reportagebok från ett av världens mest konfliktdrabbade områden. Drygt 20 år efter hennes omdebatterade genombrott ”Bokhandlaren i Kabul” har hon återvänt till Afghanistan. Den här gången berättar hon landets moderna historia (fram till 2022) ur framför allt tre personers perspektiv – två kvinnor och en man.

Ett stort plus är att Seierstad i slutet av boken redogör för sin arbetsmetod och för hur hon genomfört intervjuerna som ligger till grund för de personliga berättelserna. Det är också de intervjuades erfarenheter, berättade med detaljrikedom och skönlitterära ambitioner, som driver boken framåt. I sina bästa stunder blir den en riktig bladvändare.

bild 1/1
Åsne Seierstad - ”Afghanerna”

De gör ont att läsa hur Jamilas och Arianas liv kringskärs och hur deras drömmar krossas, men inte minst Seierstads intervjuer med talibankrigaren Bashir tillför nya insikter. Genom att berätta den afghanska tragedin ur hans perspektiv blir talibanernas framväxt mer begriplig. Intressant är också att få höra några kvinnliga röster från talibanernas värld.

Parallellt med de personliga berättelserna förklarar författaren landets historia och politik, och ibland kan det vara lite svårt att hänga med i alla turer. Men det skapas ändå ett effektivt samspel: det politiska spelet utgör skelettet som de enskilda ödena hängs upp på, samtidigt som de personliga historierna får illustrera effekterna av det geopolitiska och inrikespolitiska spelet.

Fler nya böcker:

Torun BörtzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.