GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett slagskott som ekar ihåligt

En ny serie böcker om ishockey tar sin början. Det är hockeyn som fungerar bäst.
Bokrecension • Publicerad 28 augusti 2021
Marie Oskarsson är journalist och författare.
Marie Oskarsson är journalist och författare.
Foto: Emelie Asplund/Pressbild
Mellanåldersbok

Bit ihop

Författare: Ida Björnstad och Marie Oskarsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Ida Björnstad är journalist och har bevakat ishockey i många år. Marie Oskarsson har en rad böcker bakom sig. Nu har de tillsammans skrivit en bok om Bill Åström, son till f d hockeyproffset Mackan Åström.

Ida Björnstad debuterar med boken ”Bit ihop”.
Ida Björnstad debuterar med boken ”Bit ihop”.
Foto: Magnus Ragnvid/Pressbild

Vi får följa med hem till Björnbyn. Vi kan ana att det ligger långt upp i norr eftersom man åker spark där. Annars får vi mest veta att där finns ett orimligt stort intresse för ungdomshockey. Årets höjdpunkt är en U-12-match på annandag jul mellan Björnbyns IK och arvfienden Stenbacken HC. För 28 år sedan vann Björnbyn under ledning av Bills far som gjorde tre mål och fick fart på sin karriär. Nu förväntar sig hela samhället att Bill ska göra om eller helst överträffa det. Kanske inte ett så vanligt problem för idrottande ungdomar men alla böcker ska inte vara speglar och nog kan ungdomar relatera till press.

Mycket press blir det och Bill försöker bita ihop tills han till slut måste bita ifrån. Det är många som förtjänar en utskällning längs vägen men slutet blir välgörande. Poängen är behjärtansvärd. Bäst att inte älta om att tolvåringar spelar för att inte förstöra sina pappors ledigheter och att de uppmanas att träna skadade, åtminstone inte i den här boken.

Att följa Bills tankar är lite som att höra en intervju med en hockeyspelare. Det hoppar lite hit och dit, frågan har kanske inte riktigt med svaret att göra men nu gäller det att komma igen och se framåt och bita ihop och leverera. Det är realistiskt och ibland lite enerverande.

Det blir en spännande match, inte tal om annat. Bokslukarna kommer att bli nöjda. Men vägen till matchen är lång och det finns en del annat som jag önskat att författarna förmått göra mer engagerande. Som den obligatoriska döda mamman som mest tycks ha talat i tränarfloskler. Kanske även julfirandet som blir helt dominerat (en del av oss skulle säga förstört) av matchen.

Av allt att döma ska detta vara första delen av en serie. I de kommande delarna får gärna även författarna komma ihåg att hockey bara är en del av livet. Vad gör över huvud taget ett f d proffs som flyttat hem till obygden om dagarna? För att inte tala om alla dessa ungdomar om vilka vi mest får veta att de är ”grymma”?

Fakta

Ida Björnstad

Född: 1986

Bor: Nashville, USA

Bakgrund: Journalist med särskild inriktning mot ishockey.

Fakta

Marie Oskarsson

Född: 1962

Bor: Göteborg

Bakgrund: Journalist och författare. Givit ut närmare 30 barnböcker, däribland serien som inleddes med Bläckfiskresan samt en stor mängd lättlästa böcker.

Urban JarvidSkicka e-post
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.