GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”En region utan film är en fattig region”

Filmregion Sydost svarar på uttalanden som Sverigedemokraten Martin Kirschberg gjorde i Barometern-OT:s serie Kulturen i valet.
Kulturdebatt • Publicerad 3 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
t f verksamhetsledare, Filmregion Sydost.
t f verksamhetsledare, Filmregion Sydost.

I Barometern-OT:s serie Kulturen i valet kunde vi läsa om Sverigedemokraten Martin Kirchbergs syn på vilken kultur som ska få stöd enligt hans parti. Bland annat tycker han att Byteatern, Filmregion Sydost, Dans i Sydost och Kalmar konstmuseum inte ska ha någon finansiering av Landstinget, utan de ska stå på egna ben.

Martin Kirchberg verkar, trots att han siktar på en plats i kulturnämnden, inte ha särskilt bra koll på vad vi regionala kulturinstitutioner sysslar med. Därför vill vi här beskriva vad Filmregion Sydost (tidigare Reaktor Sydost) är till för.

Duktiga filmskapare faller inte ner från himlen

Vårt uppdrag handlar om att stärka den rörliga bildens ställning i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Vi ska se till att det görs film i vår del av landet, och att filmiska berättelser från sydöstra Sverige når en publik. Vi jobbar mycket för att barn och unga ska få uttrycka sig med film, och att de ska lära sig att se och förstå film. Duktiga filmskapare faller inte ner från himlen. Man blir bra på film genom att öva, öva och öva. Många ungdomar har genom Filmregion Sydost kunnat låna en kamera till sin första filminspelning eller fått ett litet stöd till en filmproduktion.

Film och skola hör ihop

Film är idag en naturlig del av barnens vardag. De kollar Youtube och laddar upp egna klipp. Att kunna förstå och med kritiska ögon tolka rörliga bilder är en värdefull färdighet som vi hjälper dem att utveckla. Vi ser också till att skickliga filmpedagoger kommer ut i skolorna och väcker barnens nyfikenhet och skaparlust med enkla, roliga filmövningar. De älskar det!

När filmteamet kommer vinner alla på det

När våra unga filmskapare växer upp vill vi gärna att de ska vara kvar och skapa film i regionen, eller att de ska återvända hit med sina projekt. Ett lysande exempel är ungdomsserien ”Eagles” som i höst ska spelas in i Oskarshamn av två ”hemvändare” som Filmregion Sydost har stöttat genom åren. En filminspelning är en betydande ekonomisk faktor, när ett filmteam rullar in ger det många positiva kringeffekter, och besöksnäringen stärks. Kanske har även Martin Kirchberg hört talas om ”Wallander-effekten” i Ystad.

Blir ungdomarna ”politiserade” när de får stöd av Filmregion Sydost?

Ungdomarna får göra precis de filmer de vill. Vi ger stöd till skräckisar, musikvideos och romantiska komedier, men också till allvarliga berättelser från de ungas vardag och till reflektioner om vår nutid. Barn och ungdomar vill veta vad som sker i samhället och varför. De vill berätta vad de känner. Att tro att våra ungdomar är ”opolitiska” varelser är att förminska dem. Däremot ser vi till att flickor och kvinnor får lika goda möjligheter att uttrycka sig med film som deras manliga kollegor, och att alla oavsett härkomst får göra sin röst hörd genom film.

Vad får det kosta?

”Skaparens genialitet gör att kulturutövaren kan leva på sin konst och inte är beroende av politiska beslut”, menar Martin Kirchberg. Nog har vi genialiska ungdomar i vår region, men det blir svårt för dem att på egen hand dra in pengar så det räcker till en filmproduktion. Det är dyrt att göra film, därför finns det i många europeiska länder skattefinansierade institutioner som har till uppgift att hjälpa till. Inte ens en publikframgång och Oscarskandidat som ”En man som heter Ove” hade blivit av utan offentliga medel.

Det svenska kulturarvet skapas varje dag

Om vi ska ha filmproduktion i Sverige, och det hoppas vi att även Sverigedemokraterna vill, måste vi börja med de yngsta och se till att våra filmskapare kan utveckla sitt hantverk och sin kreativa förmåga. Vi måste finnas vid deras sida och stötta dem i sitt arbete. Det de gör idag blir morgondagens svenska kulturarv och filmskatt. Detta ska vi värna om.

Ida Qvarnström, t f verksamhetsledare, Filmregion Sydost

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.