GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En färgfest som kräver sin högläsare

Vad finns egentligen bortom vårt synfält? Urban Jarvid har följt med in i det okända i ”Vad finns?”.
Litteratur • Publicerad 28 augusti 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Vad finns? är illustrerad av Monika Forsberg.
Vad finns? är illustrerad av Monika Forsberg.Foto: Monika Forsberg
Bilderbok, från 3 år

Vad finns?

Text: Peter Fröberg Idling

Bild: Monika Forsberg

Förlag: Natur & Kultur

Barns fantasi mår bra av utmaningar. Peter Fröberg Idling och Monika Forsberg tar oss med till platser bortom vårt synfält. Ned i havet, djupt ned i sandlådan, längst in i (eller kanske bakom) kylskåpet. Det visar sig vara världar befolkade av fåglar, maskar, katter, insektsliknande varelser, tomtar och en och annan blek människoliknande gestalt. De flesta glada, alla upptagna med sitt.

Bilderna är färgglada och myllrande på ett sätt som för tankarna till Tove Jansson men stilen är enklare, närmast naivistisk. Vissa av figurerna återkommer på de mest förbluffande ställen, andra möter vi bara en gång.

Texten består av korta rim som informerar oss om var vi befinner oss och vad vi kanske kan hitta där. Jag skriver ”kanske” för på den punkten skiljer sig ”läsarkontraktet” mot hur det ofta ser ut i sådana här böcker. Det är inte givet att det som står i texten finns på bilden.

bild 1/1
Vad finns?
Peter Fröberg Idling
Monika Forsberg

Detta behöver inte vara ett problem men det kräver att den högläsande vuxna inte förfaller till hitta-i-bilden-tänkande. Bäst att läsa lugnt och förbehållslöst och sedan låta barnet leda utforskandet av bilderna. Läst på detta sätt är det en utomordentlig bok, kanske särskilt för barn som rör sig i gränslandet mellan pekböcker och svårare bilderböcker.

Urban JarvidSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.