Annons

Elin Thornberg: Sabrina tonårshäxan har vuxit upp utan att åldras

Skrattet är bytt mot Satandyrkan och skräck. Den nya berättelsen om Sabrina tonårshäxan är betydligt blodigare, utan pålagt skratt och talande katt.
Tv-serie • Publicerad 1 november 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kiernan Shipka spelar Sabrina i Netflix nya skräckserie ”Chilling adventures of Sabrina”.
Kiernan Shipka spelar Sabrina i Netflix nya skräckserie ”Chilling adventures of Sabrina”.Foto: Courtesy of Netflix
Kiernan Shipka spelar Sabrina i Netflix nya skräckserie ”Chilling adventures of Sabrina”.
Kiernan Shipka spelar Sabrina i Netflix nya skräckserie ”Chilling adventures of Sabrina”.Foto: Courtesy of Netflix

Chilling Adventures of Sabrina

Skräck/fantasy

Finns i 10 avsnitt på Netflix

Komediserien ”Sabrina Tonårshäxan”, om en vanlig tjej som får veta att hon är till hälften häxa och tvingas lära sig att hantera sina krafter samtidigt som hon måste dölja dem för den dödliga världen, var utan tvekan min absoluta favoritserie när jag växte upp. Utan att överdriva har jag nog sett serien i sin helhet fem eller sex gånger. Originalserietidningen läste jag dock aldrig, sannolikt för att den aldrig fick något särskilt uppsving utanför USA.

Tv-serien slutade sändas år 2000 efter sju säsonger och vikande tittarsiffror. 2014 släppte serietidningsförlaget Archie horror en ny, mörk och skrämmande tolkning av samma historia i ”The chilling adventures of Sabrina”, placerat i 1960-talets USA. Det är den berättelsen som Netflix nu har gjort tv-serie av. De flesta karaktärerna känns igen från komediserien, med ett par undantag. Exempel är Sabrinas kusin Ambrose (Chance Perdomo), som sitter i husarrest hemma hos familjen Spellman, och Mary Wardwell/Madam Satan (Michelle Gomez), Sabrinas favoritlärare på Baxter high som blir besatt av Satan.

Chance Perdomo, Miranda Otto, Kiernan Shipka och Lucy Davis som Ambrose, Zelda, Sabrina och Hilda i ”Chilling adventures of Sabrina”.
Chance Perdomo, Miranda Otto, Kiernan Shipka och Lucy Davis som Ambrose, Zelda, Sabrina och Hilda i ”Chilling adventures of Sabrina”.Foto: Diyah Pera/Netflix
Annons

Borta är det pålagda skrattet, och den pratande katten Salem kan numera bara jama. Sabrinas fastrar Hilda och Zelda (spelade av Luy Davis och Miranda Otto) driver numera en begravningsfirma och bårhus. Riktigt läskig är Miranda Otto i rollen som den traditionella Zelda, som inte drar sig för att prygla sin syster Hilda vid minsta övertramp.

I det inledande avsnittet ska Sabrina fylla 16 år. Hon kan sin bakgrund. Hennes far, häxmästaren och överstepräst i Nattens kyrka, Edward Spellman, gick emot resten av häxorna när han gifte sig och fick barn med en dödlig. Båda föräldrarna dog i en mystisk flygkrasch när Sabrina var barn. Nu ska Sabrina sväras in i Nattens kyrka och skriva sitt namn i Satans bok. Men hennes mänskliga sida spjärnar emot. Utan att avslöja för mycket blir det inte riktigt som det är tänkt.

Kiernan Shipka imponerar stort som den tonåriga halvhäxan. Hennes förmåga att förena sina två motstridiga sidor - kylig satansdyrkande häxa och medkännande människa - är faktiskt magiskt bra. Vid sin sida har hon sin dödliga pojkvän Harvey Kinkle (Ross Lynch), som är lika charmig som originalet, men har i den här versionen berikats med egna demoner.

Att se ”Chilling adventures of Sabrina” är lite som att återvända till sin barndoms favoritserie igen. Men istället för att upptäcka att barndomens skimmer har falnat, har serien vuxit upp tillsammans med mig. Betydligt mörkare, hemskare och blodigare. Men i slutändan är det ändå samma saga om vad mänsklighet innebär, och kanske framförallt - hur starka familjeband kan vara.

Elin Thornberg
Annons
Annons
Annons
Annons