Annons

Elaf Ali får Carl von Linné-plaketten

Litteratur • Publicerad 6 september 2022
Elaf Ali prisas för boken "Vem har sagt något om kärlek?"Pressbild.
Elaf Ali prisas för boken "Vem har sagt något om kärlek?"Pressbild.Foto: Hugo Thambert

Författaren, journalisten och programledaren Elaf Ali tilldelas Carl von Linné-plaketten 2022 för bästa fackbok för barn eller ungdomar för boken "Vem har sagt något om kärlek".

Juryn beskriver boken som "en hjärtskärande och viktig berättelse om det helvete i vardagen som det innebär att leva i en hederskultur".

Annons

"Med en journalistisk och objektiv distans balanserar hon det självbiografiska genom fakta och intervjuer. Hon ger läsaren en vid och mångbottnad bild av kulturkrockar, integration, ansvarsfrågor och hedersförtryck, men också kärlek. Det här är en omskakande och angelägen berättelse som alla bör läsa för att kunna förstå hur komplex hederskulturen är", lyder ett utdrag ur motiveringen.

Elaf Ali är född 1987 och växte upp i Kristianstad. Hon har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen.

Carl von Linné-plaketten instiftades 1998 och delas ut årligen. Prissumman är på 25 000 kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons