Annons

Eiffeltornet spelar huvudroll i film om Eiffel

Alla som har varit i Paris vet vad Eiffeltornet är och har troligtvis också besökt det.
Men vem var mannen som ritade detta torn – ett av världens mest kända landmärken? Om detta berättar den nya filmen ”Eiffel”.
Film • Publicerad 5 maj 2022
Eiffeltornet spelar en av huvudrollerma i filmen "Eiffel". Som ingenjören Gustave Eiffel syns Romain Duris. Pressbild.
Eiffeltornet spelar en av huvudrollerma i filmen "Eiffel". Som ingenjören Gustave Eiffel syns Romain Duris. Pressbild.Foto: Njutafilms
Emma Mackey spelar Gustave Eiffels (Romain Duris) stora kärlek i "Eiffel". Pressbild.
Emma Mackey spelar Gustave Eiffels (Romain Duris) stora kärlek i "Eiffel". Pressbild.Foto: Njutafilms

Men "Eiffel" är inte i första hand en film om Gustave Eiffels liv, konstaterar regissören Martin Bourboulon.

– Den handlar om hur Eiffel konstruerade detta spektakulära torn.

Annons

Gustave Eiffel levde mellan 1832 och 1923. 1889 skulle det hållas en världsutställning i Paris och de styrande i staden ville låta bygga någonting som, som det heter numera, skulle sätta staden på kartan. Eiffel var en välkänd arkitekt och ingenjör, som bland annat ansvarat för byggandet av den magnifika bron över Dourofloden i Porto. Tillfrågad om han ville ansvara för byggandet av tornet i Paris var han först inte speciellt intresserad, men övertalades efter hand.

– Jag har alltid bott i Paris, så jag var nog uppe i Eiffeltornet första gången när jag var runt fem år gammal. Jag tror att vi som bor i Paris är så vana vid det att vi glömmer bort det. Med min film ville jag visa det på ett sätt som det inte har visats förr, säger Martin Bourboulon.

Kulisser och effekter

Konstruktionen av tornet i filmen är en blandning av kulissbyggen och specialeffekter.

– Jag har väldigt svårt att kommentera hur mycket som var vad. Byggena och specialeffekterna hjälpte varandra, de gick hand i hand. Det ena hade varit omöjligt utan det andra.

Martin Bourboloun fick tillgång till en mängd tekniska dokument som gällde själva konstruktionen. Annat fanns det mindre fakta att tillgå om – exempelvis Eiffels privatliv.

– Där kunde vi fabulera lite. Varför accepterade han plötsligt att bygga tornet, när han så länge hade sagt nej? Hade det att göra med att det kunde ge honom möjlighet att återse sitt livs stora kärlek?

Maeve från "Sex education"

Hon hette Adrienne Bourgés och spelas i filmen av Emma Mackey, känd som Maeve i Netflix-serien ”Sex education”.

– Hon är född i Frankrike, och även om hon har bott större delen av sitt liv i England, så talar hon perfekt franska. Jag ville ha en bra skådespelare som skulle kännas som ett nytt ansikte, samtidigt som hon är känd internationellt, vilket hjälpte till med finansieringen av filmen, förklarar Martin Bourboulon.

"Eiffel" har svensk biopremiär den 6 maj.

Fakta: Martin Bourboulon

Ålder: 42 år.

Bor: I Paris.

Yrke: Regissör.

Tidigare: "Papa ou maman", "Papa ou maman 2".

Aktuell: Med "Eiffel" som har biopremiär den 6 maj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons