Annons

Dråplig sjukhusroman väcker läshunger

Utfallet av en vistelse på sjukhus är alltid oviss. Men det är inget krav att skildra den med allvar och tragiska förtecken. Från Holland kommer en egensinnig roman som hittar livsbejakelse och framtidsiver i miljön. Peter Grönborg har läst.
Bokrecension • Publicerad 27 april 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Det är som om Anna Woltz jonglerar med sina ämnen när hon skriver
Det är som om Anna Woltz jonglerar med sina ämnen när hon skriverFoto: Carlie Hermès
Mellanårsroman

Gips

Författare: Anna Woltz

Översättning: Olov Hyllienmark

Förlag: Lilla Pirat

Nästan så att texten kan uppfattas som maxad. Det är som om Anna Woltz jonglerar med sina ämnen när hon skriver. Samtidigt som hon håller en rak och enkel episk linje, bemänger hon flödet med berikande associationer och intryck från sidospeglar.

I mellanårsromanen ”Gips” - med den mer talande undertiteln ”eller när jag fixade hela världen på en dag” - är det vardaglig action så att det står härliga till. Så värst härligt är det kanske inte, för i storyn förekommer både olyckor och allvarliga sjukdomar, men det sprudlar om den litterära framställningen.

Annons

Det börjar med att en pappa kör omkull under cykling och drar med sig sin nioåriga dotter i fallet. De hamnar på sjukhus, där sedan i princip hela händelseförloppet utspelas. Flickan är där för att få en fingertopp fastsydd, pappan för att få mjälten bortopererad.

Berättare är dock den tolvåriga storasystern och rätt snart har hon tillägnat sig hela sjukhuset som revir, mest för att hon blir vän med en 15-årig pojke som etablerat sig där; han är på plats för att bevaka sin försvagade lillebror, en bebis som går ner i vikt.

”En viktig fråga för den unga huvudpersonen lyder: Är man fortfarande en familj fast ens föräldrar har skilt sig?”

Som om inte det vore nog hör en tioårig flicka med hjärtproblem till gruppen. Eländes elände? Inte så mycket egentligen, även om hälsoproblem ständigt ventileras. Än mer energi ägnar barnen åt att reflektera över de vuxnas kärleksliv. Ett projekt de har är att försöka väcka en passion mellan en läkare och en sjuksyster, vilket kräver det yttersta av deras kreativitet.

En viktig fråga för den unga huvudpersonen lyder: Är man fortfarande en familj fast ens föräldrar har skilt sig? Hon ställer den med anledning av att de placerats i ett ”familjerum”, ett begrepp som väcker hopp om att de separerade föräldrarna ska återförenas, särskilt som de tycks komma varandra nära i sjukhusmiljön.

Texten växlar snabbt mellan dråpliga episoder, där konversationen ofta är färgstark och humoristisk, och brutalt uppriktiga upplysningar, på gränsen till makabra, om de psykiska och fysiska prövningar som ansätter individerna.

Redan från första stund gnistrar det om ”Gips”, en egensinnig bok full av överraskningar. Stilen är fluffig och lättsam. Anna Woltz har skapat aptitretare som väcker läshunger, vars stora styrka är livsbejakelse och framtidsiver.

Fakta

Namn: Anna Woltz

Född: 1981, London

Bakgrund: Holländsk författare. Akademiska studier i ämnet historia i Leiden.

Författarskap: Har skrivit drygt 20 böcker för unga läsare, vilka översatts till ungefär lika många språk. Tonvikten ligger på romaner för unga vuxna och på kapitelböcker för barn runt 10 år.

Böcker: Förra året gavs ”Alaska” ut i Sverige, en mellanårsroman som fick mycket god kritik. ”Gips” är den andra av hennes böcker som ges ut på svenska.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons