Annons

"Downton Abbey" – "kommer aldrig säga adjö"

Tolv år har förflutit sedan "Downton Abbey" först såg dagens ljus. Nu är det dags för nästa steg för det framgångsrika kostymdramat, biofimen "Downton Abbey: En ny era".
Film • Publicerad 11 juli 2022
Michelle Dockery (mitten) tillsammans med kollegorna Hugh Bonneville och Laura Carmichael vid världspremiären för "Downton Abbey: En ny era" i april. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Michelle Dockery har blivit känd för hela världen som Mary Crawley i "Downton Abbey". Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Julian Fellowes, mannen bakom "Downton Abbey", har inspirerats av Michelle Dockery som person när han skrivit intrigen kring Lady Mary Crawley. "Michelle är stark, elegant, attraktiv, hon har en inre styrka och auktoritet, och från det kom den delen av intrigen som går ut på att Mary ska ta över skötseln av Downton", säger han.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kevin Doyle som Mr Molesley och Michelle Dockery som Lady Mary i "Downton Abbey: En ny era". Pressbild.Foto: Ben Blackall

Om någon 2010 hade sagt till Michelle Dockery, att om tolv år kommer du fortfarande att spela Mary Crawley i "Downton Abbey" – hur hade hon då reagerat?

– Jag hade sagt "det är inte möjligt". Saker kommer och går, jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle finnas en sån aptit för detta, säger hon och fortsätter:

Annons

– Men om det finns en aptit, så fortsätter det.

Och aptit för mer "Downton Abbey" finns det. Efter en rad tv-serieomgångar och julspecialer kom det en biofilmsuppföljare för några år sedan. Och nu är det dags igen för nästa påkostade biofilm: "Downton Abbey: En ny era".

Intrigen denna gång centreras kring åldrade och sjuka Violet Crawley (Maggie Smith) som får veta att hon har ärvt ett stort hus vid franska Rivieran. Medan delar av familjen reser till Frankrike för att besöka huset kommer ett filmteam för att spela in en film på Downton Abbey.

Faller Mary för frestelsen?

Mary är hemma och övervakar allt – och det anas att ljuva känslor kan uppstå mellan henne och filmens regissör, medan hennes make Henry är utomlands och lämnar vaga besked om när han kan tänkas komma hem igen. Ska Mary falla för frestelsen?

Bortsett från risken för en "affär" kan det inte vara mer feelgood än så här i en film.

– Jag har nu gjort "Downton" så länge att rollen som Mary har blivit en del av mig. Jag älskar att göra andra roller för att sedan komma tillbaka igen till "Downton". Det verkar som om vi aldrig kommer att säga adjö till den, säger Michelle Dockery.

Har arbetet med serien lärt henne något? Absolut – framför allt hur viktigt det är att ha självförtroende.

– Det har Mary alltid haft, och det hade jag inte tidigare. Jag har kunnat känna mig nervös när det gällt att fatta beslut både när det gäller min karriär och mitt privatliv, och då har jag tänkt på Mary. Hon har ett självförtroende som jag älskar. Och det här är en erfarenhet som jag kommer att bära med mig för evigt.

"Skådespelare färgar av sig på rollfiguren"

Har skådespelaren Michelle färgat av sig på hur Mary porträtteras?

– Det har hon säkert, det är nog ofta så att en skådespelare färgar av sig på rollfiguren. Men det där är något du måste fråga Julian (Fellowes) om. Mycket har ju förändrats under seriens gång. Ta till exempel Branson, chauffören, som från början bara skulle vara med i den första säsongen. Men den rollen utökades och Branson har blivit en av de viktigaste och mest älskade rollfigurerna.

Annons

Vi låter frågan om hur Michelle influerat Mary gå till Julian Fellowes, mannen bakom ”Downton Abbey”.

– Ja, jag skriver alltid inspirerad av vad skådespelaren gör. Michelle gav en tydlig närvarokänsla till Mary. Michelle är stark, elegant, attraktiv, hon har en inre styrka och auktoritet, och från det kom den delen av intrigen som går ut på att Mary ska ta över skötseln av Downton.

Spelar mot Bill Skarsgård

Härnäst kan vi se Michelle Dockery mot Bill Skarsgård i actionfilmen "Boy kills world", och hon är också aktiv som musiker tillsammans med Michael C Fox som spelar betjänten Andy i ”Downton Abbey”.

– Vi spelar folkmusik, en sorts americana. Jag ser verkligen fram emot att få komma ut och spela live. Vi gjorde det en del under inspelningen. Plötsligt tog Mary och Andy fram sina gitarrer och började underhålla efter middagen.

Och blir det mer "Downton"? Frågan går till Julian Fellowes.

– Jag tänker sällan längre än det jag håller på med, och just nu är jag sysselsatt med andra säsongen av "The gilded age". Men jag vill tro att det finns liv i Downton även framöver.

Fakta: Michelle Dockery

Ålder: 41 år.

Bor: I England.

Familj: Fästmannen Jasper Waller-Bridge.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Red riding", "Downton Abbey", "Hanna", "Anna Karenina", "Godless", "Anatomy of a scandal".

Aktuell: Med "Downton Abbey: En ny era" som får svensk biopremiär den 13/7.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons