Annons

"Dopesick" skildrar opioidskandalen i USA

Opioidkrisen i USA har skördat en halv miljon människoliv. Läkemedelsföretaget Purdue Pharma och ägarfamiljen Sackler har aldrig åtalats för sin roll i krisen. Med tv-serien "Dopesick" vill skaparen Danny Strong ställa dem inför skranket.
Tv • Publicerad 10 november 2021
Michael Stuhlbarg, mitten, i "Dopesick". Arkivbild.
Michael Stuhlbarg, mitten, i "Dopesick". Arkivbild.Foto: Gene Page/Hulu via AP
Michael Keaton spelar den godtrogne doktor Finnix. Arkivbild.
Michael Keaton spelar den godtrogne doktor Finnix. Arkivbild.Foto: Gene Page/AP/TT
Manusförfattaren och regissören Danny Strong hoppas att filmen ska leda till en brottsutredning av medicinföretaget. Arkivbild.
Manusförfattaren och regissören Danny Strong hoppas att filmen ska leda till en brottsutredning av medicinföretaget. Arkivbild.Foto: Evan Agostini

Värkande leder och trasiga ryggar utgör vardagen för distriktsläkaren Samuel Finnix i Virginias glesbygd, där kolgruvan är den största arbetsgivaren. Han ömmar för sina patienter, men kan inte laga deras utslitna kroppar.

Samtidigt, i en bländade marmorsalong på Manhattan, planerar den stenrika familjen Sackler hur de ska bli rika på Virginiabornas smärta.

Annons

Denna kontrast mellan fattig och rik – och den amerikanska traditionen att den ena skor sig på den andra – står i centrum för tv-serien ”Dopesick”.

– Jag tyckte att det var ett slagkraftigt och sant sätt att visa upp inkomstklyftorna i USA, men också hur rika människor utnyttjar fattiga i det här landet. Och alltihop byggde på en lögn.

Det säger seriens skapare Danny Strong. Han pratar om familjen Sacklers läkemedelsföretag Purdue Pharma och deras produkt Oxycontin, en värktablett som lanserades 1996 som en ofarlig opioid, betydligt mindre beroendeframkallande än sina narkotikaklassade släktingar.

Miljoner blev beroende

Men Oxycontin var inte bara starkt vanebildande – det var också dubbelt så starkt som morfin. Tack vare Purdue Pharmas missvisande marknadsföring, och grundlurade läkare som seriens doktor Finnix, triggade drogen en mångårig kris där flera miljoner amerikaner blev läkemedelsberoende. Små glesbygdssamhällen där många hade tunga jobb, som var Purdue Pharmas första målgrupp för Oxycontin, drabbades särskilt hårt.

– Det är chockerande, jag kände mig rasande ända in i själen när jag insåg vad det här företaget hade kommit undan med. Det är helt obegripligt hur man kan ljuga om människors hälsa för profit – särskilt om man redan är stenrik. För mig var det en djupt upprörande historia som behövde berättas, säger Danny Strong.

"Dopesick" skildrar upptakten till krisen ur många olika perspektiv. I de åtta avsnitten får vi följa Purdue Pharmas förslagne vd Richard Sackler (Michael Stuhlbarg), men också den nybakade säljaren Billy Cutler (Will Poulter), som uppvaktar doktor Finnix (Michael Keaton) med friterad kyckling och fagra ord.

Rosario Dawson och Peter Sarsgaard spelar narkotikapolisen och åklagaren som utreder krisen i backspegeln. Vi får även lära känna Betsy Mallum (Caitlyn Dever), en ung gruvarbetare som längtar bort från småstaden, men drabbas av en ryggskada som gör henne beroende av värktabletter.

Avstigmatiserar drogberoende

Caitlyn Dever (känd från filmen "Booksmart" och Netflixserien ”Unbelievable”) tackade ja till rollen för att hon ville hjälpa till att avstigmatisera drogberoende, i ett land där missbrukare ofta beskrivs som "losers och pundare".

– Jag hoppas att de som tittar ska få empati för dem som har drabbats av den här krisen, och inse att det inte är svart eller vitt. Det Betsy råkar ut för är fruktansvärt, men för mig handlar hennes berättelse om överlevnad, styrka och mod.

Danny Strong tror att opioidkrisen är tätt sammankopplad med den amerikanska sjukvårdspolitiken, och synen på vem som ska tjäna på vård och läkemedel.

Annons

– I många andra länder är det staten som bedriver vård. Läkemedel ses som något allmännyttigt, inte bara som ett sätt att tjäna pengar. Det amerikanska systemet inbjuder till korruption, säger han och ger ett exempel:

– Personen på (den amerikanska motsvarigheten till) Läkemedelsverket, som godkände att Oxycontin beskrevs som mindre beroendeframkallande än andra opioider, blev 18 månader senare anställd av Purdue Pharma. Systemet har helt spårat ur.

Har inte åtalats

I dag har Purdue Pharma försatts i konkurs efter att ha översköljts med stämningar. Men ingen i familjen har åtalats för brott.

– Jag hoppas att serien kan röra upp tillräckligt mycket ilska så att en brottsutredning kommer till stånd, säger Danny Strong.

Fakta: Danny Strong

Född: 1974

Yrke: Skådespelare, manusförfattare, regissör och producent.

Bakgrund: Han började som skådespelare, med roller i "Buffy och vampyrerna" och "Gilmore girls" (där han spelade Paris hunsade pojkvän Doyle). Han har skrivit manus helt eller delvis till filmer som "Recount", "The butler", "The hunger games: Mockingjay" och är en av skaparna av tv-serien "Empire".

Priser: En Golden Globe för filmen "Game change" (om Alaskaguvenören Sarah Palin) och två Emmy-priser (för "Recount" och "Game change").

Aktuell: Med tv-serien "Dopesick" som får premiär på Disney+ på fredag den 12 november.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons