Annons

Det myllrar och kryllar i rytmisk bilderbok

I en värld där inget sägs hända, där händer det massor. Tonvikten ligger på skeenden i naturen. En mängd myllrande scener radas upp.
bokrecension • Publicerad 6 april 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anders Holmer.
Anders Holmer.Foto: Päivi Hagström

Inget händer!

Bilderbok

Text, bild: Anders Holmer

Förlag: Natur & kultur

Att göra bilderböcker liknar stadsplanering. Det gäller att skapa en strukturerad enhet av brokiga intentioner. Därför är det lätt att förstå varför en arkitekt som Anders Holmer (f. 1977) lockas av uppgiften.

Hans tredje bok i genren heter ”Inget händer!”. Men hela skeendet är en gigantisk vederläggning av titelns påstående. Det händer massor, särskilt bland djur i naturen, men också hos en sjökapten på svajigt hav, även i stan, hos en myndig polis.

Annons

I bildmaterialet myllrar det av detaljer och finesser, vilket stimulerar upptäckarglädjen. Tyvärr är det så välkomponerat och genomarbetat att en viss stelhet riskerar att infinna sig.

I texten gror dock en rytmisk dynamik som blommar ut vid högläsning. Det är upp till den som läser att dramatisera de rimmade verserna, ge orden kraft och gjuta liv i flödet.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons