Annons

Den romerska bildningsresan visar att det är Quintilianus bakom allt

I den här boken får vi möta den romerske retorikern Quintilianus från första århundradet e Kr och följa hans inflytande genom tiderna ända fram till dags datum. Vilken bildningsresa! tycker recensenten Kjell Andersson.
Bokrecension • Publicerad 19 juni 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
rundläggande för en god talare är att han är en god människa, ansåg Quintilianus.
rundläggande för en god talare är att han är en god människa, ansåg Quintilianus.Foto: Pressbild Carlssons förlag
Sakprosa

Quintilianus retorik

Författare: Hans Gunnarson

Förlag: Carlssons

Cicero som vältalare har många hört talas om. Och tillsammans med honom brukar Aristoteles nämnas och …Quintilianus. Men vem var han? Jo, retoriklärare i Rom under första århundradet e Kr och författare till ett stort verk om talekonst “Institutio Oratoria”. Länge trodde man att verket i sin helhet hade gått förlorat.

Så, i september 1416, besöker den italienske humanisten och bokjägaren Poggio Bracciolini benediktinerklostret i Sankt Gallen i Schweiz. I den dystra fängelsehålan finner han en fullständig kopia av Quintilianus bok (egentligen var det bokrullar). Nu vet vi att det fanns flera fullständiga exemplar i Centraleuropa, men Bracciolini var den förste som hittade ett av dem och förstod dess värde.

Hans Gunnarson betonar särskilt hur viktig läsning är för att berika språket och talekonsten.
Hans Gunnarson betonar särskilt hur viktig läsning är för att berika språket och talekonsten.Foto: BT ARKIV
Annons

Boken väckte sensation bland de lärde. Humanisten Erasmus av Rotterdam såg sig som Quintilianus lärjunge och efterträdare. Philipp Melanchton studerade honom. Martin Luther ska ha sagt att Quintilianus “tränger in i ens hjärta”. Bach lär ha haft “Institutio” i sin bokhylla. Så fortsätter det med mer eller mindre berömda namn framåt genom tiderna. I Sverige hade Gustav III fått undervisning i retorik som byggde på “Institutio”. Genom Svenska Akademien, grundad av samme kung, fortsatte sedan bokens inflytande bl a genom att varje ny medlem i Akademien ska hålla ett inträdestal över sin föregångare. Och Akademien väljer ju nobelpristagare i litteratur...

Ja, man kan travestera revykungen Ernst Rolfs kända schlager “Det är kvinnan bakom allt” och säga: Det är Quintilianus bakom allt. (Text: herr Dardanell alias Tor Bergström).

”En framstående retoriklärare är denna boks författare Hans Gunnarson. När han stötte på sin kollega Quintilianus, fick han en aha-upplevelse.”

Romantiken var en vintertid för retoriken. Men den kom igen. Från slutet av 1970-talet ungefär står den åter på schemat i svenska skolor.

En framstående retoriklärare är denna boks författare Hans Gunnarson. När han stötte på sin kollega Quintilianus, fick han en aha-upplevelse. Båda mötte liknande problem i undervisningen; Quintilianus i sin retorskola i Rom, där han undervisade tonårspojkar från välbärgade hem, Gunnarson i vår tids skola.

Vad är då retorik? Enligt Aristoteles “konsten att vad det än gäller finna det som är mest ägnat att övertyga”.

Hans Gunnarson betonar särskilt hur viktig läsning är för att berika språket och talekonsten. Och han citerar Quintilianus ord att grundläggande för en god talare är att han är en god människa. Så Donald Trump och andra rabulister får sig sina kängor.

Genom större delen av boken får vi följa med författaren genom “Institutio Oratoria”. En dialog mellan vår tids skola och Quintilianus utvecklas efterhand. Hans Gunnarson diskuterar vältalare som Barack Obama och Göran Persson (den senare läser mycket lyrik), Olof Palme och Göran Hägglund (KD).

Jag måste hålla med Luther. För via den här boken tränger Quintilianus in i också mitt hjärta.

Pressbilder Quintilianus retorik Hans Gunnarson 2021
Pressbilder Quintilianus retorik Hans Gunnarson 2021
Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons