Annons

De tävlar på filmfestivalen i Venedig

Pedro Almodóvar, Maggie Gyllenhaal och Jane Campion är några av de regissörer som tävlar om Guldlejonet på årets stjärnspäckade filmfestival i Venedig.
Film • Publicerad 26 juli 2021
Maggie Gyllenhaal har chans att vinna ett Guldlejon på filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.
Maggie Gyllenhaal har chans att vinna ett Guldlejon på filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Pedro Almodóvars senaste film "Parallel mothers" inviger årets upplaga av filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.
Pedro Almodóvars senaste film "Parallel mothers" inviger årets upplaga av filmfestivalen i Venedig. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/P/TT

Filmfestivalen i Venedig invigs i år av världspremiären för Pedro Almodóvars senaste film "Parallel mothers", med Penélope Cruz och Julieta Serrano i två av rollerna.

I tävlingssektionen får Almodóvar konkurrens av bland andra Jane Campions "The power of the dog", Paolo Sorrentinos "The hand of God" och Maggie Gyllenhaals Elena Ferrante-filmatisering "The lost daughter", i vilken prisade Olivia Colman spelar huvudrollen.

Annons

På festivalen visas därtill flera redan omtalade filmer utom tävlan, bland dem Ridley Scotts medeltidsdrama "The last duel", Leonard Cohen-dokumentären "Hallelujah" och David Gordon Greens "Halloween kills" med skådespelaren Jamie Lee Curtis, som också kommer till festivalen för att ta emot ett hederspris.

För en av de mer emotsedda premiärerna står Denis Villeneuve och hans nya filmatisering av Frank Herberts science fiction-roman "Dune", i vilken svenskarna Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson gör huvudrollsinnehavaren Timothée Chalamet sällskap i rollistan.

Därutöver är den svenska representationen på filmfestivalen liten – med undantag för samproduktionen "Sundown" från Mexiko. I tv-sektionen visas också Hagai Levis kommande amerikanska HBO-remake av Ingmar Bergmans "Scener ur ett äktenskap".

Förra året gick Guldlejonet till Chloe Zhaos sedermera Oscarsbelönade "Nomadland". I år återvänder hon till Venedig för att sitta i festivaljuryn, vilken för första gången leds av en person från Sydkorea: "Parasite"-regissören Bong Joon Ho.

Filmfestivalen i Venedig äger rum 1-11 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons