Annons

De får pris på Göteborgs filmfestival

"As in heaven" av den danska regissören Tea Lindeburg utses till årets bästa nordiska film på Göteborgs filmfestivals gala Dragon Awards. Den finska filmen "Kupé nr. 6" får det internationella kritikerpriset för bästa nordiska film.
Film • Publicerad 5 februari 2022
Extetiör av Stora teatern i Göteborg i samband med visningen av filmen "Memoria" under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Extetiör av Stora teatern i Göteborg i samband med visningen av filmen "Memoria" under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"As in heaven" är regisserad av den danska debutanten Tea Lindeburg, och var en av de åtta filmer som tävlade om såväl den prestigefyllda utmärkelsen som om en prissumma på 400 000 kronor.

Filmen, som redan tidigare vunnit en rad priser, skildrar ett ödesdigert sommardygn i 1800-talets danska bondesamhälle genom den 14-åriga Lises ögon.

Annons

Priset för bästa skådespelare gick till Seidi Haarla för rollen som Laura i den finska filmen "Kupé nr 6". Filmen, som regisserats av Juho Kuosmanen, fick även det internationella kritikerpriset för bästa nordiska film i tävlingen.

"Kupé nr 6" är också Finlands Oscarsbidrag och tilldelades juryns stora pris vid filmfestivalen i Cannes 2021.

Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut går till "Vera dreams of the sea" av Kaltrina Krasniqi.

Sven Nykvist-priset, för bästa foto i den nordiska tävlingen, gick till Sturla Brandth Grøvlen för fotot i "De oskyldiga" – Eskil Vogts norska thriller om rivaliserande lekkamrater med paranormala förmågor.

Bästa nordiska dokumentär blev "A house made of splinters" av Simon Lereng Wilmont.

Den italienske regissören Luca Guadagnino ("Call me by your name") tilldelades tidigare under festivalen hederspriset Honorary Dragon Award och Rebecca Ferguson fick årets Nordic Honorary Dragon Award.

Fakta: Vinnarna på Dragon Awards

Bästa nordiska film: "As in heaven", regissör Tea Lindeburg.

Bästa nordiska dokumentär: "A house made of splinters" av Simon Lereng Wilmont.

Ingmar Bergman-priset: "Vera dreams of the sea" av Kaltrina Krasniqi.

Sven Nykvist-priset för bästa foto i den nordiska tävlingen: Sturla Brandth Grøvlen för fotot i "De oskyldiga".

Det internationella kritikerpriset för bästa nordiska film i tävlingen: "Kupé nr 6."

Publikens val: "De oskyldiga" av Eskil Vogt.

Bästa ickenordiska film: "Playground" av Laura Wandel.

Hederspriset (delades ut tidigare under festivalen): Luca Guadagnino.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons