GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dansare tar över museer och teater

Dansare tar över Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum och senare även Värmlands Museum och Gävle Teater. "Room X" kallar Riksteatern sin danskonstutställning som tar avstamp i det regionala och platsspecifika.
Dans • Publicerad 23 november 2021
Nelly Harrysson är en av dansarna som deltar i "Room X" på Gävle Teater. Pressbild.
Nelly Harrysson är en av dansarna som deltar i "Room X" på Gävle Teater. Pressbild.
Foto: Urban Jörén
Jenny Schinkler är en av dansarna på Ájtte i Jokkmokk. Pressbild.
Jenny Schinkler är en av dansarna på Ájtte i Jokkmokk. Pressbild.
Foto: Magnus Göthlund

Lokala och regionala dansare, musiker och koreografer i cirka 15 olika dansverk medverkar på varje plats. De tre danskonstutställningarna blir också unika för varje ort och byggnad. Först ut är Ájtte i Jokkmokk där besökarna får en karta och kan se i vilka av museets utrymmen och vrår som det pågår dans.

– Där man fastnar för något kan man stanna, eller så sätter man sig och väntar på att något ska ske. Om man vill koppla av och ta en kopp kaffe gör man det – man har tre timmar på sig, säger danskonstnären Claudine Ulrich som tillsammans med Miguel Cortés står bakom hela satsningen.

Organisk upplevelse

Vissa verk rör sig genom hela byggnaden, andra är stationära. Några pågår hela tretimmarsperioden medan andra görs om och om igen i loopar. Förutom själva byggnaden hålls danskonstutställningen samman via en gemensam ljud- och ljusdesign som besökarna tar del av mellan de olika verken.

– Vi har byggt en atmosfär och ett universum som är präglat av trygghet och otrygghet. Den atmosfären finns överallt. Sedan går man in i något av verken och där öppnas en bubbla, säger Claudine Ulrich.

Nya innebörder

Temat trygghet/otrygghet är gemensamt för alla de medverkande. I dag har pandemin ställt dessa begrepp på sin spets, framhåller Claudine Ulich.

– Även om alla längtar efter den fysiska tryggheten så splittras vi genom att vi tänker helt olika kring vad trygghet betyder. En kan känna sig otrygg av att sitta bredvid en ovaccinerad person, medan den ovaccinerade blir otrygg när en myndighet säger sig vilja skydda en. Man ser så tydligt att upplevelsen av trygghet är så olika.

Fakta: "Room X"

26–27/11 Ájtte, Jokkmokk.

Medverkande i urval: Britta Kangas, Elin Kristoffersson, Ingrid Rosborg, Jenny Schinkler.

4–5/12 Värmlands Museum, Karlstad

Medverkande i urval: Nidia Martinez Barbieri, Ola Stinnerbom, Sara Jane Göthlin, Tove Klang.

11-12/12 Gävle Teater, Gävle

Medverkande i urval: Elinor Tollerz Bratteby, Emelie Markgren, Felix Skalberg, Christine Brorsson.

Ljusdesign: Ulrich Ruchlinski

Ljuddesign: Kent Olofsson

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.