Annons

Dags för Banks att gå i pension

Det är dags för Alan Banks att gå i pension, tycker Bella Stenberg efter att ha läst 27:e boken om polisintendenten.
Publicerad 14 april 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Peter Robinson borde pensionera sin kommissarie Alan Banks, tycker Bella Stenberg.
Peter Robinson borde pensionera sin kommissarie Alan Banks, tycker Bella Stenberg.Foto: Pressbild
Kriminalroman

Innan mörkret faller

Författare: Peter Robinson

Översättning: Jan Malmsjö

Förlag: Forum

”Man han var inte snuskig och kände sig inte gammal”, tänker Alan Banks, ertappad med att spana in en mycket yngre kvinna. Vin, kvinnor och sång är alltjämt polisintendentens intressen, men när det gäller kvinnor kommer han inte längre än att bedöma utseenden och vara betuttad i sin väns supersnygga sambo Zelda.

Den röriga brottsintrigen rör ett brutalt mord och en filmad våldtäkt, med tillägg av kändisfester, albansk maffia och Yorkshirepolisens gamla nemesis, mordbrännaren Philip Keane.

Annons

Att Banks på ett tåg i ett lantligt lockande England reflekterar att det inte känns som ”den plågade och kämpande nation där han bodde” passar hans person, men rimmar illa med korsklippningen där Zelda i jakt på egen rättvisa besöker Moldavien, där hon kidnappades och såldes som sexslav.

Åldern gör sig påmind och Banks börjar ifrågasätta sin identitet som polis. Än bättre vore nog om Robinson planerade hans pensionering.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons