Annons

Coldplay på världsturné – trots klimatoro

Världsturnén uteblev av klimatskäl efter förra albumet.
Men nu meddelar Coldplay att de åter ska ut på vägarna.
Musik • Publicerad 14 oktober 2021
Chris Martin lyfter en svensk flagga under en spelning på Ullevi i Göteborg 2017. Arkivbild.
Chris Martin lyfter en svensk flagga under en spelning på Ullevi i Göteborg 2017. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Totalt är det 30 spelningar inplanerade på turnén som inleds i mars i nästa år och pågår fram till augusti.

Men något stopp i Sverige blir det inte för den brittiska kvartetten. Däremot åker bandet till bland annat London, Paris och Berlin i Europa.

Annons

Efter förra albumet "Everyday life" som släpptes 2019 meddelade frontmannen Chris Martin att Coldplay valt att inte turnera av klimatskäl.

– Vi kommer att ta det närmsta året eller två till att fundera på hur turnén kan bli inte bara hållbar, utan aktivt fördelaktig (för miljön), sade han till BBC i november 2019.

Och visst kan publiken vänta sig miljövänliga inslag. Bland annat finns det planer på ett kinetiskt golv som ska generera energi när fansen rör sig.

– Ni vet när frontmannen säger "hoppa". När jag säger det, då måste fansen bokstavligen hoppa. Annars släcks ljuset, säger Chris Martin till BBC.

Bandet ska även plantera ett träd för varje biljett som säljs. På deras senaste turné, under 2016–2017, spelade de för sammanlagt 5,4 miljoner människor.

Men Chris Martin är förberedd på kritik efter beskedet.

– Människor som ger oss kritik för saker, som att flyga, de har helt rätt. Vi har inga argument mot det, säger han.

– Vi hade kunnat stanna hemma och det hade kanske varit bättre. Men vi ville turnera för att träffa och få kontakt med människor. Så vi försöker göra det på ett så rent sätt som möjligt.

Coldplays nya album "Music of the spheres" släpps i morgon, fredag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons