Annons

Cherrie och Cherry gör allsångsdebut

Musik • Publicerad 26 juli 2021
Cherrie uppträder på "Allsång på Skansen" – för första gången. Arkivbild.
Cherrie uppträder på "Allsång på Skansen" – för första gången. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
"Skitkul, spännande och lite småläskigt". Så beskriver Eagle-Eye Cherry sin medverkan i "Allsång på Skansen". Arkivbild.
"Skitkul, spännande och lite småläskigt". Så beskriver Eagle-Eye Cherry sin medverkan i "Allsång på Skansen". Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Arvingarna bjuder allsångspubliken på Melodifestivalen-hits. Arkivbild.
Arvingarna bjuder allsångspubliken på Melodifestivalen-hits. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Veckans allsång rymmer både nykomlingar och veteraner.

Allsången är ett av mina tidigaste minnen från Sverige, säger Cherrie, som gästar Skansen för första gången.

Cherrie slog igenom med debutalbumet "Sherihan" 2016. Sedan dess har sångerskan kunnat pricka av både Grammis, en SVT-dokumentär och ett sommarprat, men inte "Allsång på Skansen". Förrän nu.

– Det känns som att "it's been a long time coming". Det är kul att jag äntligen ska få göra det, det är en ärofylld grej, säger hon om tisdagskvällens framträdande.

Annons

Cherrie flyttade till Sverige som tioåring runt millennieskiftet. Hon berättar att ett av hennes tidigaste minnen från det nya hemlandet var just "Allsång på Skansen".

– Jag tyckte att det såg roligt och somrigt ut, minns hon.

På allsångsscenen kommer hon att kombinera musik från sitt senaste album "Naag Nool", som släpptes i juni, med sommarklassiker.

– Jag har tyvärr inte vuxit upp med de fina svenska sommarvisor som finns, men jag har försökt att hitta sådana som jag har en koppling till.

När Cherrie blickar tillbaka på det senaste året kan hon konstatera att hon "trots allt har haft en väldig tur". Förutom att hon har fått göra och släppa musik, har hon också medverkat i inspelningen av den kommande säsongen av "Så mycket bättre".

– Det var världens finaste upplevelse. Jag har fått massor av roliga musikvänner, säger hon om programmet som sänds i höst.

"Otroligt konstigt år"

Från Cherrie till Cherry. Inte heller Eagle-Eye Cherry har medverkat i "Allsång på Skansen" förut, trots en musikkarriär som pågått sedan 1990-talet och som innefattat såväl megahitten "Save tonight" som totalt sju album.

TT: Hur känns det att göra allsångsdebut nu?

– Skitkul, spännande och lite småläskigt.

Som halvamerikan har Eagle-Eye Cherry inte haft riktigt samma relation till programmet som "många andra svenskar", säger han. Hans barndomsdröm var snarare att få medverka i "The tonight show" – något som senare blev verklighet.

Annons

– Det här blir det största jag gör i Sverige, konstaterar han.

Han beskriver det gångna pandemiåret som "otroligt konstigt".

– Jag är van vid att röra på mig. Jag är ju uppvuxen med en jazzmusikerpappa och turnerade som barn. Frugan har blivit lite frustrerad på mig när jag har klättrat på väggarna. Men nu har man tagit sig igenom det och ser ljuset.

Ingen "Eloise" med Arvingarna

Några som däremot är veteraner i allsångssammanhang är medlemmarna i dansbandet Arvingarna, som har medverkat "minst fyra gånger".

– Det är en härlig tradition som man förknippar med sommaren, säger sångaren Casper Janebrink.

Men det blir ingen allsång till "Eloise". I stället kommer bandet bland annat att framföra sitt Melodifestivalen-bidrag från 2019, "I do".

– Det har blivit en populär låt bland kidsen, vår nya publik. De känner inte till "Eloise", säger trummisen Tommy Carlsson.

De senaste åren har Arvingarna tagit ett steg tillbaka från dansbanorna.

– I dag riktar vi oss mer till konserthus och gör shower. Det kommer vi att ta upp till hösten igen, säger Casper Janebrink.

Fakta: Kommande allsångsartister

Program 6, 3/8: Sandro Cavazza, Charlotte Perelli, Darin, Tove Styrke

Program 7, 10/8: Landgren/Tolstoy/Sand, Smith & Thell, Daniela Rathana, Benjamin Ingrosso.

Program 8, 17/8: Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback, Timbuktu.

Programledare är Sanna Nielsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons