Annons

Brittisk musikerilska mot Boris Johnson

Den brittiska musikeliten rasar mot landets premiärminister Boris Johnson efter uppgifter om att han tackat nej till ett erbjudande om att låta brittiska musiker slippa visumtvång inom EU.
"Ryggradslösa idioter", skriver Radiohead-sångaren Thom Yorke på Twitter.
Musik • Publicerad 10 januari 2021
Radiohead-sångaren Thom Yorke är en av de brittiska musiker som rasar mot landets premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: AP/TT

Enligt den brittiska tidningen Independent har landets regering vid överläggningar i Bryssel ha avslagit erbjudandet från EU-håll om att undanta landets musiker och artister från krav på visum vid inresor till länder inom unionen.

Tidningen, som citerar en källa med nära anknytning till förhandlingarna, skriver att beslutet grundades i att den brittiska regeringen är ovillig att ge samma villkor till artister från EU-länder som vill besöka Storbritannien.

Annons

Från regeringshåll förnekas uppgifterna – men nyheten har redan väckt stor vrede inom den brittiska musikeliten på sociala medier under hashtaggen #BorisKilledMusic, som lanserats av Geoff Barrow från bandet Portishead.

Låtskrivaren och artisten Lily Allen twittrar: "Ofattbart. Faktiskt helt ofattbart."

Brexitavtalet, som slöts på julafton, innehåller ett antal undantag för arbetare inom vissa branscher, som även i fortsättningen får fortsätta att resa fritt inom EU. Undantaget gäller dock inte för turnerande musiker.

Ett brittiskt band på Europa-turné måste därför skaffa visum för varje land, vilket gör det både svårare och dyrare att spela i grannländerna.

I Storbritannien är frågan om de turnerande musikernas villkor långt ifrån ny – och i december lanserades en namninsamling för att landet i Brexitavtalet skulle införa fri rörlighet för artister och andra kulturutövare, skriver NME.

Nära 230 000 personer skrev under uppropet efter uppmaningar från musiker, fans, och branschorganisationer, vilket efter dagens uppgifter också kommenteras i en tweet av Geoff Barrow : "Så regeringen vägrar alltså att gå med på det som 230 000 människor bad om."

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons