Böckerna som ger barn och unga läslust i jul
Tre böcker av Jacqueline Woodson
"Jacqueline Woodson, som mottog Astrid Lindgren Memorial Award 2018, skriver så fint om barn och ungdomar som kan ha det svårt av olika anledningar – men det finns alltid hoppfullhet och en tilltro till deras förmåga att klara svårigheterna".
I ungdomsboken 'Närmar du dig mjukt' är det en varm och intensiv kärlekshistoria mellan en svart kille och en vit tjej, en sorts Romeo och Julia i vår tid."
"Efter Tupac och D Foster"
"En bok som handlar om vänskapen mellan tre tjejer i tolvårsåldern, och hur de funderar runt fördomar och människors villkor runtomkring dem."
"Den dag du börjar"
"En bilderbok för alla åldrar, den handlar om att känna sig annorlunda och utanför men också om att våga öppna sig och bjuda in."
Tips av Cilla Dalén, skolbibliotekarie
"Hundra dagar hemma" av Mathilda Gyllenberg och Maria Sann
"I Nike Lund väller mörkret fram, närsomhelst. Av för många människor för nära, för höga ljud, för jobbiga lukter. Därför är hon hemmasittare. Men hon har många som bryr sig. En bästis som aldrig sviker, en mamma som gör sitt yttersta trots att mammans kinder ofta var 'svullna, håret tovigt, ögonen skrek.' Svärtan i illustrationerna skriker den med. Nike i sin huvtröja, ruffa barbiedocklekar och drösvis av glädje mitt i det svåra gör denna till en slukarroman."
"Yani" av Nora Khalil
"Yani, det är 'jasså/asså' på Albysvenska. Som kan utläsas 'Ja, ni.' Här hörs ungas röst i orten. Det är rappt och roligt, ett ortens chiffer för den oinvigda. Och killgänget är bara värsta raringarna. Till polisen som punktmarkerar dem säger killarna att de spelar 'förebyggande pingis'. Trots utvisningshot och utmaningar lockar romanen till gapskratt. En debutbok med stort hjärta och total tonträff."
"Min storslagna kärlek" av Jenny Jägerfeldt
"Feelgood med psykologisk skärpa, allt paketerat i hejdundrande humor som garanterar läslycka. Trevande vänskap, knäppa familjefigurer – som en syster som talar i STORA BOKSTÄVER – och så det där trasslet som kallas livet. Hur ska man hitta tillhörighet, men inte tappa bort sig själv? Sista delen i trilogin om Sigge står på egna ben. Men vem kan motstå att läsa alla tre romaner, tillsammans över 1 000 sidor?"
Tips av Mia Österlund, docent i litteraturvetenskap vid Åbo akademi
"Den magiska bokhandeln" av Anna James
"En bokserie att sluka tillsammans för att hitta vidare i skönlitteraturens fantastiska värld av klassiker. I den första boken 'Tilly och bokvandrarna' är det kända huvudpersoner i Tillys försvunna mammas favoritböcker, som sätter Tilly i förbindelse med litteraturens förändrande krafter."
"Granen" av H C Andersen
"Sagor av H C Andersen passar att läsa högt med både barn och vuxna. Här finns många lärdomar för livet att prata om tillsammans, till exempel i julsagan 'Granen' om hur lätt det är att låta livet passera i drömmar om framtiden och minnen av det som passerat."
"Ett barns memoarer" av Selma Lagerlöf
"Selma Lagerlöfs självbiografiska 'Ett barns memoarer' och 'Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf' i Mårbackasviten passar tonåringen som vill veta hur en tjej med storslagna planer tänkte och levde i mitten av 1800-talet och i vuxen ålder kunde bli Sverige bästa författare."
Tips av Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap och lektor i didaktik.
"Gropen" av Emma Adbåge
"I en grop kan alla lekar lekas och alla barnen hitta något att göra. De vuxna ser oförstående på själva platsen för leken och blir mycket bekymrade. Där barnen leker ser de vuxna farorna. Att en vanlig trappa kan vara farligare för barn tycker inte vuxna. De plåstrar om medan de smider planer på att låta gropen försvinna. Det gör den samtidigt som en ny plats för barnen skapas. Mycket tänkvärd bok för barn och vuxna."
"Underverkligheten" av Rasmus Åkerblom
"'Underverkligheten' är en bok som låter hjärnan ha roligt. Den får oss att fundera över allt det där som människor har undrat över i alla tider. Det fina är att den vetenskapliga berättelsen tar sin början precis där vi läsare befinner oss. Vi känner igen när vi tvättar händerna eller gråter över löken som hackas för att sedan slungas iväg i tanken och hur allt hänger ihop och hur det egentligen började."
"Prinsen av Porte De la Chapelle" av Anneli Drewsen
"Hur är det att finna ett hem i Sverige och sedan tvingas lämna allt och åter vara på flykt? I Anneli Drewsens prisbelönta ungdomsroman möter vi Salar som hastigt tvingas lämna sin svenska familj, fly landet och slutligen hamna i ett tältläger i Frankrike. Det är en stark berättelse om den utsatthet en ung människa tvingas genomleva. Vi får ta del av flyktens mörker och den obegripliga tillvaron som flykting men också den vänskap och medmänsklighet som behövs i en frusen tid."
Tips av Anna-Marie Körling, lärare, författare och läsfrämjare.
"Vad gör du om jag får en vän?" av Mats Wänblad och Per Gustavsson
"Magisk bilderbok om vänskap och hur svårt det kan vara att visa känslor."
"Vargflickan" av Anh Do
"Läslust även för dem som inte har kommit så långt. Texten är så luftigt skriven med överraskningar som tar en vidare. Det är spännande och svårt att sluta läsa. Det finns fyra delar, så läsningen borde räcka över hela julhelgen."
"Morris Mohlin på iskallt uppdrag" av Maria Frensborg och Kalle Landegren
"Det här är en berättelse om en högstadiekilles jakt på kärleken, kantad av historier om till exempel en krossad mobil och en död katt i frysen. När föräldrarna tror att han ställt till med nakensuparfest blir det väldigt jobbigt. Brutalhumor när den är som bäst."
Tips av Anneli Glansare, Språk-, läs- och skrivutvecklare i Botkyrka kommun och skolbibliotekarie Pia Herrström